TKO BI REKAO

Srušen mit o hrani kojem smo godinama vjerovali

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.03.2014 13:42
  • Objavljeno 18.03.2014 u 13:42
roštilj

roštilj

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ogromna studija dovela je u pitanje nutricionistički savjet kojem smo godinama vjerovali, a koji tvrdi da su zasićene masti loše za srce. Razni savjetnici upozoravali su kako se treba kloniti masti, no najnovije analize na 72 studije i 600.000 ispitanika pokazuju kako ne postoji poveznica između zasićenih masti i bolesti srca

Velika analiza pokazala je, nakon opsežne analize kako ne postoje dokazi da zasićene masti loše djeluju na srce kao i da takozvane zdrave masti općenito nemaju učinka na rizik od srčanih bolesti.

No dva tipa masnih kiselina omega 3 u ribljem ulju EPA I DHA i masnih kiselina
povezani su sa smanjenjem rizika od bolesti srca. No dodaci omega 3 i 6 masnih kiselina nemaju taj utjecaj. Ova studija provedena zbog sve veće kontroverze zbog važnosti šećera i masti te njihova utjecaja na organizam.


Već dulje vrijeme smatra se da unos masti u organizam utječe na srce i uzrokuje pretilost, no najnovije britansko istraživanje pokazalo je kako su ustvari nepošteno demonizirane i da zapravo treba optužiti šećer. Vodeći znanstvenik koji je radio na istraživanju doktor Rajiv Chowdhury sa Sveučilišta Cambridge kaže kako su ovi znanstveni rezultati nove smjernice za nutricioniste.

'Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu. U 2008. više od 17 milijuna ljudi umrlo je od kardiovaskularnih problema širom svijeta', rekao je doktor Chowdhury. Kako bi uspješnost prevencije i liječenja bila što bolja, potrebno se informirati o najnovijim znanstvenim dokazima.

Tim koji je ovo istraživanje objavio u Annals Of Internal Medicine, provodio je analizu na 72 studije koje su sadržavale 600 000 ispitanika u 18 zemalja. Najvažniji zaključak je bio taj da ne postoji povezanost između zasićenih masnih kiselina i bolesti srca. Masti su dobile epitet nezdrave hrane zbog pogrešnih tumačenja znanstvenih studija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!