odmor i rekreacija

Jeste li znali? Na zimovanju se možete fino stesati, a evo i kako

08.12.2017 u 10:24

Bionic
Reading

Čak i ako niste ljubitelj zime, još jednom ćemo napomenuti zašto je dobro stati na skije ili dasku i spustiti se niz stazu. Nije nužno da po dozu zdravlja odete u naredna tri mjeseca, skijališta u Austriji nude zimske sportove i u vrelo ljeto, odnosno tijekom svih 365 dana u godini

Skijanje, snijeg, bjelina i svježi zrak poznati su ljubiteljima zimskih sportova koji tvrde da probijanje kroz netaknutu bijelu površinu tijelu i umu daje više mira nego ijedna druga stvar na svijetu. No za one koji još uvijek nisu isprobati sve čari ovog zimskog sporta (ili bordanja) istaknut ćemo nekoliko razloga zašto je dobro stati na skije ili dasku i spustiti se niz stazu.

1. Zategnut ćete mišiće i popraviti kondiciju

Uz dobru pripremu tijela, dobru opremu i nešto opreza, skijanje nije opasno i vašem će tijelu dati puno energije i zdravlja. Skijanje poboljšava rad srca i kardiovaskularnog sustava. Dok se spuštate niz padinu vase srce pumpa više krvi i potiče cirkulaciju. Samim time i mišići dobiju više kisika, a cijelo tijelo proradi. Mišići se zatežu pa se ova aktivnost preporučuje svima koji požele smanjiti tjelesnu težinu. Vaš trbuh će također postati zategnutiji i čvršći, a što je padina strmija i teža za svladavanje, to će i mišići više raditi (no pazite da sve bude u skladu s vašim znanjem, iskustvom i mogućnostima). Idealno je za sve starosne dobi i sva godišnja doba.

Zimski sportovi Izvor: Ostale fotografije / Autor: Pixabay.com

Ako vam daska i skije nisu mili, uvijek možete vježbati s lopatom u rukama dok čistite snijeg oko automobila ili s djecom izrađujete iglo. Malo veću potrošnju kalorija dobit ćete ako se zaputite na austrijske ledenjake gdje možete skijati tijekom cijele godine. Ne, ne šalimo se, ako niste ljubitelj ljeta i plaža, a željeli biste mršavjeti na zdrav način te svojem tijelu vratiti dobru formu, sljedećeg proljeća i ljeta zaputite se u Austriju na glečere.

Na mnogobrojnim skijalištima možete skijati od najranijeg jutra te biti prvi na stazi, ako to poželite. Na svim skijalištima dobrodošli su i borderi, a uspinjače rade tijekom cijele godine ne bi li vam pomogle da uživate što je moguće više i stvorite uspomenu za cijeli život. Ako ništa od navedenog nije po vašoj želji, tada se samo posvetite šetnjama i hodanju po snijegu.

Kad se zasitite snijega i hladnoće, spustite se na obližnji zeleni proplanak i uživajte u mirisima bilja. Ili naprosto svom tijelu podarite još malo energije, i zaputite se u obližnji wellness centar.

2. Opustiti um i tijelo te potaknuti sagorijevanje kalorija

Saune su nadaleko poznate po svojem učinku na tijelo – pomažu čišćenju kože, ubrzavaju metabolizam i pomažu u izbacivanju toksina iz organizma. Ako ste dobili zeleno svjetlo od svojeg liječnika, saunu nikako nemojte zaobilaziti. Kombinirajte je s bazenom koji će vas dodatno opustiti i ohladiti tijelo. Nemojte izbjegavati ni masaže ali samo ako ste na stolu stručnjaka, kakvi rade u austrijskim spa oazama.

Spa Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Pelikh / Alamy, Profimedia

Prije odlaska u bilo koji wellness centar posavjetujte se s liječnikom, a ponavljamo, tek kad dobijete potvrdu da ste potpuno zdravi i spremni, samo jedan posjet može vam pomoći da se osjećate opuštenije, odmornije, smirenije. Posebno ako ste cijeli dan proveli na snijegu. No u tom slučaju nemojte pretjerivati s fitnessom i vježbanjem. Nakon posjeta saunama, bazenima, naprosto se odmarajte. 

Što vam, ako posjetite 'proljetna i ljetna skijališta na ledenjacima', uopće neće biti problem. S predivnim pogledom na padine i nestvarnim zalascima sunca, vase će tijelo, sigurni smo, zahvaliti na najbolji način – poboljšavanjem imuniteta, kondicije, te unutarnjim mirom i harmonijom.

Sve o austrijskom ljetnom i proljetnom skijanju pročitajte ovdje.