Savjeti za zimovanje

Uživajte u zimi bez ozlijeda, viroza i drugih 'smetala'

06.12.2017 u 09:11

Bionic
Reading

Dvije najpopularnije zimske aktivnosti, skijanje i bordanje, iznimno su zabavne, no uz malo nepažnje mogu donijeti i puno boli te previše ležanja u sobi. Proučili smo i potražili načine kako što bezbolnije uživati na snijegu

Iako je vani sunce, i pogled kroz prozor ne ukazuje na idiličnu sliku o provodu na snježnoj padini, nema razloga za paniku – prognostičari kažu da snijeg samo što nije, pa se svakako pripremite za zimovanje. Bilo da se radi o višednevnoj ili samo vikend zabavi na bijelom pokrivaču, važno je znati nekoliko osnovnih stvari, uz pomoć kojih ćete izbjeći loša iskustva.

Skijanje/bordanje se brzo uči, ako ne paziš sjedit ćeš kući!

Ako ste sportska duša, prije nego se zaputite na planinu i stanete na skije (ili bord), vrlo je bitno pripremiti tijelo. Kondicija je krucijalna u oba slučaja pa naprosto više šetajte ili trčite. Ako imate kućnog ljubimca, maleni čupavac lako će vam pomoći u realizaciji ovog zadatka. Ako vam kondicije nedostaje, pripreme započnite barem dva tjedna unaprijed. Kako? Vježbajući! Borderi i skijaši svoje tijelo koriste potpuno različito. Skijašima se savjetuje učvršćivati noge, stražnji dio te abdomen, ali posebno pripaziti i na palčeve ruku - trbušnjaci i čučnjevi, mogli bi vam spasiti „glavu“ i ublažiti muskulfiber, ali na ruke naprosto morate paziti sami. Borderi pak, češće ozljeđuju zglobove – rame, koljeno i ručni zglob najviše su na udaru pa osim kondicijskih vježbi, borderi trebaju usavršavati kako padati. Što se tiče vježbi, obratite pozornost na trbuh, leđa i stražnji dio nogu. Što jači mišići, to ćete manje patiti od upale istih. Ovo su samo neke od vježbi kojima možete učvrstiti mišiće trbuha, nogu, leđa i stražnjeg dijela tijela, a možete ih raditi u svom dnevnom boravku. Započnite na vrijeme! 

Savjeti za skijaše i bordere:

  • prije skijanja učvrstite noge, mišiće leđa i abdomena;
  • trbušnjaci i čučnjevi neophodni su vam koliko i kondicija. Trčite, ali i 'pumpajte';
  • čuvajte zglobove, naučite padati.
Ako pravovremeno počnete s pripremama za skijanje, nezgode će vas zaobići u širokom luku Izvor: Profimedia / Autor: YAY Media AS / Alamy

Što ako… se ipak ozlijedite?

Prije nego odete na skijalište preporučujemo da otvorite putno zdravstveno osiguranje za tih sedam dana (po novome možete napraviti i europsku zdravstvenu iskaznicu). Ako do ozljede dođe, na skijalištu najprije potražite liječnika koji će vas pregledati, a potom se malo umirite i umjesto niz padinu, spustite se u plavetnilo bazena i termi. Skijališta u Austriji poput onih u Štajerskoj, Tirolu, Koruškoj… obiluju takvim sadržajima. Dok se vi rehabilitirate vaša pratnja, bilo da se radi o obitelji ili prijateljima mogla bi vam biti idealno društvo. Nakon sportskog dana provedenog na skijaškim stazama terme će vas razmaziti opuštanjem u sauni sa slanim bazenom, jacuzzijima i još puno toga. Zamislite kako je ugodno ležati na ležaljkama ili u opuštajućim oazama s osvijetljenim slanim kamenjem toplih boja…ili brzi dan začiniti kvalitetnom masažom? Na takvim mjestima umor, napor, tmurne misli i svaka bol nestat će sami od sebe.

Prva pomoć na skijalištu:

  • potražite liječničku pomoć;
  • odmarajte;
  • opustite se u sauni, u bazenu i ili na masaži (ovisno o tome što vam liječnik posavjetuje).
masaža Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Kako na kraj s prehladama i virozama?

Opet terme... Terme se naprosto preporučuju svima i idealne su za opuštanje nakon aktivnog dana, ali i za sve one koje na odmoru iznenade gripe, prehlade i viroze. Naime, još prije nekoliko stoljeća postalo je poznato da saune imaju blagotvoran utjecaj na tijelo – od redukcije simptoma gripe i prehlade do pomaganja kod zatvora, reume, artritisa… Stoga, ako vas napadne neki od zimskih virusa, naprosto se smirite, lezite i opustite u obližnjem wellnessu. Ne zaboravite na čajeve, voće i povrće koje morate unositi u tijelo, a koje svaki bolji spa ima u ponudi. 

Terme na skijalištima obično su dijelom hotelske i apartmanske ponude pa su otvorene do kasnije navečer. Po dolasku na skijalište potražite informacije o radnom vremenu i cijenama i nikako ih nemojte propustiti. A nakon odmora u jednoj od oaza zdravlja i mira, spavajte! Spavanje na planini i svježem planinskom zraku očistit će sve vaše pore i ojačati vam imunitet. Planina je lijek za cijelo tijelo pa ne propustite nijednu od njezinih blagodati. 

Ako se razbolite na zimovanju...

  • lezite, pijte čaj, jedite citruse;
  • posjetite liječnika;
  • odmarajte se u wellnessu (ako vam stanje i liječnik to dozvole).
Gripa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Neprocjenjiva sreća

Zimske radosti, kažu iskusni, očistit će vam tijelo od briga i odmoriti vas možda čak i više od ljetnog lješkarenja na plaži. Unatoč troškovima i potencijalnim ozljedama rekreativcima i profesionalnim sportašima pružaju beskrajnu radost, koju je nemoguće objasniti. Preporučuju se svima, barem svakih nekoliko godina pa ako već niste, počnite odlaziti na planinu od ove sezone. Više informacija o skijanju u Austriji.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.