PET SAVJETA

Spriječite siječanjski blues na vrijeme

09.01.2014 u 07:53

Bionic
Reading

Blagdani su gotovi i opušteno razdoblje je iza nas. Sada se treba okrenuti budućnosti i vratiti obavezama, a to zimi može biti posebno deprimirajuće

Patite od sezonskih poremećaja raspoloženja (sindrom SAD ) i hvata vas siječanjska tuga. To je tipično za razdoblje nakon blagdana. Praznično je veselje završilo i ostaje nam surova stvarnost. No Daily Mail ima nekoliko savjeta kako se boriti s tom depresijom i gledati pozitivnije na život.

1. Lijekovi

U dogovoru s liječnikom mogu vam pomoći određeni antidepresivi. Neki od njih poput Zolofa ili Prozaca pomažu mozgu da se proizvodi više serotonina, hormona sreće. Liječnik Lars Davidsson objašnjava kako se lijekovi za poboljšanje raspoloženja obično uzimaju pola godine.

2. Poboljšajte raspoloženje hranom

5-HTP kratica je za 5-hidroksitriptofan koji se nalazi u hrani bogatoj proteinima, poput govedine, piletine, ribe i mliječnih proizvoda. U organizmu se ta aminokiselina proizvodi iz triptofana. Istraživanja pokazuju da djelovanjem na mozak poboljšava raspoloženje, potiče san, pomaže u mršavljenju i ublažava migrenu. 5-HTP možete nadomjestiti i kapsulama.

3. Vitamin D

U zimskim mjesecima nedostaje nam vitamina D jer ima manje sunčeve svjetlosti, a to također može utjecati na naše loše raspoloženje. Preporučena dnevna doza vitamina D varira s dobi i iznosi od 10 do 20 mikrograma te se uglavnom može osigurati izlaganjem suncu od 15 do 30 minuta dnevno ili konzumacijom namirnica koje ga sadrže. Masna riba (sleđ, skuša, tuna, sardine, losos) i ulje jetre bakalara najbogatiji su izvori vitamina D3. Možete ga unositi i kao dodatak prehrani.

4. Terapija svjetlom

Postoji više vrsta terapija raznim lampama koje mozak navode da pomisli kako je toplo i ljetno doba. Na takvom tretmanu svjetlost koja ulazi kroz oči stimulira neke hormone u mozgu poput noradrenalina i serotonina. To su poznati hormoni koji utječu na bolje raspoloženje. Istraživanje tima psihologa na sveučilištu North Carolina iz 2005. pokazalo je da tretmani lampama utječu jednako dobro na popravljanje raspoloženja kao i antidepresivi. Stoga je možda prije lijekova pametnije probati malo ovakvog sunčanja.

5. Razgovarajte o tome

Istraživanja također pokazuju da sat vremena razgovora tjedno s psihologom može pomoći da se riješimo negativnih osjećaja koji potiču depresiju i sindrom SAD. Studija na sveučilištu Vermont pokazala je kako psihoterapija može pomoći u 80 posto slučajeva sindromaSAD, posebno u sprečavanju vraćanja negativnih misli.