I ZVIJEZDE PRIZNAJU:

Solarij dokazano uništava kožu

  • Autor: G. A.
  • Zadnja izmjena 11.11.2009 10:34
  • Objavljeno 11.11.2009 u 07:32
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zvijezda britanskih sapunica Gemma Merna pokazala je svoje lice snimljeno posebnim aparatom koji joj je otkrio oštećenja kože nakon dugih godina korištenja solarija. Time se Merna priključila kampanji za borbu protiv raka

Gemma Merna počela je redovito ići u solarij kad joj je bilo samo 15 godina. Iako na prvi pogled i danas ima prekrasno lice, solarij je ostavio neizbrisiv trag na njezinoj koži. Kako bi pomogla u kampanji za borbu protiv raka, Gemma je pristala skinuti sav make up i stala pred kameru koja otkriva i pokazuje dubinska oštećenja kože, a ona nisu neznatna.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

25-godišnja Gemma Merna

Time je Gemma upozorila mnoge na skrivene opasnosti korištenja solarija, jer oštećenja stanica mogu uzrokovati rak kože. Specijalni aparat pokazao je oštećenja koja se ne vide prostim okom, od mrlja i pjega do bora, dehidracije kože i sitnih oštećenja povezanih s opeklinama.

Gemmin slučaj sastavni je dio službenog britanskog izvješća u kojem se traži mijenjanje zakona koji štiti 'tanoreksične' tinejdžere. Prema tom izvješću, solarij bi se trebao zabraniti mlađima od 18 godina.

Solarij je samo u Britaniji krivac za najmanje 370 novih slučajeva oboljenja i 100 smrti od raka kože godišnje. Melanom je najčešći oblik raka među mladim ženama, upozorava se u izvješću, i svaki dan dijagnosticira se jednoj mladoj ženi!

Gemma ima izrazito blijedu put, što znači i izrazito osjetljivu, a unatoč tome je jednom do dvaput tjedno godinama bila gošća solarija, zajedno s prijateljicama. Sada se, u 25. godini, prisjeća kako se pržila i žao joj je zbog toga te je pribjegla novom lažnom tenu, tj. počela je koristiti daleko bezopasnije losione za samotamnjenje.

'Kad sam bila mlađa, nisam shvaćala kakva mi opasnost prijeti i što radim svojoj koži. Samo sam htjela imati taman ten i uklopiti se bez obzira na rizike. Jednako tako, nisam mislila na činjenicu da ću izgledati puno gore kad budem starija', rekla je Gemma.

'Kad sam shvatila koliko je solarij štetan, prestala sam ga koristiti. Vidim znakove oštećenja na svojoj koži, a tek mi je 25, i onda još ove 'dubinske' fotografije! Sigurna sam da u solarij više neću kročiti', poručila je Gemma Merna.

Dokazano je da su UV zrake u solariju 10 do 15 puta jače od podnevnog sunca na Mediteranu te da korištenje solarija samo jednom mjesečno povećava rizik od melanoma za 50 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi