POLA LITRE DNEVNO

Sok od borovnice poboljšava pamćenje

22.01.2010 u 11:59

Bionic
Reading

Dvije čaše soka od borovnice pomažu u zaustavljanju gubitka pamćenja, tvrde znanstvenici. Naime, ispitanici koji su pili sok pokazali su značajno poboljšanje na testovima pamćenja, čak i u godinama kad ih pamćenje počinje polako izdavati

Prema istraživanju obavljenom na sveučilištu u Cincinattiju na umirovljenicama koji su pokazivali znakove demencije, pokazalo se da borovnice uvelike poboljšavaju pamćenje. Polovica ispitanika pila je svakodnevno u razdoblju od dva do tri mjeseca dvije čaše soka od borovnice kakav se inače može naći na policama dućana, a druga polovica pila je placebo.

Obje grupe rješavale su isti test, a ispitanici koji su pili sok 12 tjedana ne samo da su znatno bolje riješili testove, već su se i osjećali manje depresivnima.

Borovnice sadrže kemikaliju anthocyanin koja pomaže u poboljšanju protoka informacija do mozga i smanjuje brzinu kojom stanice s godinama nazaduju. Također ih se svrstava u kategoriju superhrane zato što se smatra da pomažu u borbi s rakom, bolestima srca, astmom i drugim bolestima. Borovnice su, naime, sjajan izvor vitamina C i antiokisdansa te fitokemikalija za koje se vjeruje da sprečavaju starenje stanica u mozgu.