ZA ONE KOJI NEMAJU VREMENA

Sobne biljke koje nećete tako lako uništiti

10.02.2016 u 09:33

Biljke

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Nemate vremena i biljke vam nisu visoko na listi prioriteta? To ne znači da u stanu ne treba biti zelenila jer ono će vam sigurno obogatiti vrijeme provedeno doma

Ako nemate nikakvog iskustva u njegovanju kućnih biljaka, probajte s odabirom prema savjetu Jacqueline Harrison. Ona je bila zadužena za zelenilo u njujorškom muzeju Moderne umjetnosti, a odabrala je biljke i uredila njima stan slavnog dizajnera Marca Jacobsa.

Paprat Asplenium nidus

Lagano ih je održavati, a široki zeleni listovi vrlo su upečatljivi. Traži puno vlage i topline te ne podnosi direktno sunce. Ljeti ga treba obilnije zalijevati jer se inače vrlo brzo osuši, a lijepo se slaže s drugim biljkama u većoj posudi.

Biberovci (Peperomia)

Ovo je idealna biljka koju možete držati na stolu. Postoji puno različitih vrsta i oblika, a listovi im mogu biti mesnati, ovalni, glatki ili naborani. Ako su direktno na suncu, listovi će postati tamniji, a ne treba im često zalijevanje, osim ljeti, jer bi to moglo izazvati truljenje korijena.

Jelenski rogovi (Platycerium Bifurcatum)

Naziv je dobila po listovima koji doista podsjećaju na rogove. Voli prigušeno svjetlo i dovoljno je zalijevati je jednom tjedno.

Sukulenti

Ne znate otkuda krenut? Kupite dva ili tri različita sukulenta i napravite mini zelenu oazu u većoj posudi. Sukulenti su biljke mesnatih listova i u njima, kao i u korijenu, zadržavaju vodu pa ih ne treba često zalijevati.

Fikus lirata

U SAD-u ga zovu i Fiddle leaf figs jer izgledom podsjeća na drvo smokve, ali zapravo je iz porodice fikusa. Potrebno im je puno sunca, ali ne vole previše zalijevanja. Također, korijen ne smije biti u vodi jer će početi truliti. Može narasti i do tri metra visine pa ćete u dnevnom boravku imati prelijepo drvce, kao da ste u prirodi.

Budite kreativni s posudama i ukrasima

Ako imate neku staru teglicu ili vam se ne uklapa uz ostale, nabavite obične papirnate vrećice pa cvijet stavite u njih. To je vrlo simpatičan način dekora, a vrećica ima s raznim porukama ili možete zavezati običnu špagu.

Cvijeće može krasiti i zidove, a viseće tegle vrlo su efektne. No ako nemate previše vremena, potrudite se da budu lako dostupne za zalijevanje i neka imaju dobru drenažu.

I jedno općenito pravilo: biljke treba barem jednom mjesečno špricati vodom pa ih malo prebrisati kako biste skinuli prašinu s listova, a cvijeće bilo u punom sjaju. Također, kad kupujete vrstu s cvjetovima, nemojte gledati na njih već lišće. Ako je lišće zdravo, nema veze koliko je cvjetova jer oni nisu važni za kvalitetu biljke.