SAVJET STRUČNJAKA

Smoothie u prehrani? Da, ali samo uz ova pravila

Bionic
Reading

Smoothie – kašasti sokovi od voća i povrća, danas su dosegli veliku popularnost i može ih se pronaći u fast food restoranima, kafićima pa čak i u trgovinama. Njihove raznolike boje i fini okus vrlo često nas privuku i smatramo da ih možemo pojesti koliko želimo. Ipak, je li uistinu tako?

Smoothieji se najčešće rade sa zdravim sastojcima poput sojinog mlijeka, svježeg ili zamrznutog voća, mlijeka s niskim udjelom mliječne masti ili jogurtom. Dodaci poput zaslađenih sirupa i čokolade povećavaju kalorijsku vrijednost. Upravo ti različiti dodaci mogu mu povećati kalorijsku vrijednost i do 600 kcal, dovodeći do toga da unesemo previše zasićenih masnih kiselina i ugljikohidrata i sve to samo u maloj porciji.

Pažljivo kombinirajte okuse

Ako imate želju za zdravim smoothiejem, najbolje je držati se jednostavnosti. Smoothie može poslužiti kao odličan međuobrok, a u periodima redukcijskih dijeta i kao zamjena za večeru. Učinkovitiji kod mršavljenja su smoothieji s većim udjelom povrća koji će nas dulje održati sitima. Kod sportaša preporuka je da sadrže namirnice s više škroba (poput banane) i šećera (poput suhih smokvi).

Baza smoothieja može biti voće, povrće, mliječni proizvodi, biljni napici ili voda. Bitno je naučiti pravilno kombinirati namirnice da ne bismo dobili visokokaloričan napitak ako je fokus na regulaciji težine ili pak probavne poteškoće koji će dugoročno prouzročiti kontraefekt.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj je prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.


Ayurveda savjetuje da kod ljudi koji imaju probavnih tegoba u izradi smoothieja treba pripaziti na odabir i kombinaciju voća i povrća kako ne bi dobili neadekvatnu razgradnju, a time i negativan učinak na probavni sustav. Začini koje možete dodavati su neograničeni, od đumbira, kurkume, mente, bosiljka, cimeta, korijandera, klinčića... Ipak, začine ćemo kombinirati zavisno od sastojaka u bazi smoothieja.

Voće i povrće ne idu uz kravlje i kozje mlijeko te vrhnje

Kroz ayurvedu i znanje o kombinaciji namirnica i njihovu učinku na probavni sustav usvojila sam određena pravila koja mi pomažu prilikom preporuke smoothieja za klijente s različitim zdravstvenom problemima. Svakako se svakom klijentu prvo odredi stanje metabolizma i snaga probave, ipak sljedeća osnovna načela vrijede za svakoga: kravlje i kozje mlijeko te vrhnja nikada se ne kombiniraju s voćem i povrćem, a kao zamjenu u takvoj vrsti kašastog soka upotrebljavaju se biljni napitci koje još nazivamo biljna mlijeka poput rižinog, zobenog, bademovog ili sojinog.

Jedan od najsigurnijih načina da znate koliko smoothie sadrži kalorija jest da ga pripremite kod kuće, od vama poznatih namirnica.

Smoothie za pripremu za sunce i mršavljenje

Potrebni sastojci:

½ dinje
1 mrkva
2 dcl bademovog mlijeka
1 žlica kardamoma
1 žlica mlade zelene pšenice (koristim zelenu pšenicu Liquid Sun)

Priprema

½ - 1 žličica melasa šećera za one kojima nije dovoljno slatko, a žele kvalitetan izvor šećera (osobno smatram da je dovoljno slatko te da se polako treba naučiti na prirodno slatke okuse bez dodatka šećera).

Dinju ogulite, narežite na manje komade. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće. Dinju, mrkvu i bademovo mlijeko dodajte u blender i izmiksajte. Dodajte žličicu kardamoma i kratko miksajte.

Ako želimo pojačati kalorijsku vrijednost, mogu se dodati bademi ili orasi koji sadrže i Omega 3 masne kiseline koje će dodatno pomoći zdravlju kože.