NOVI TRENDOVI

Šminka koju ćemo nositi ove jeseni

15.09.2010 u 12:12

Bionic
Reading

Povratak crvenih ruževa, neogrunge i retro lookova inspiriranih 50-ima… samo su neke od novih beauty opsesija

Sve isprepleteniji utjecaj mode i make-upa na filmsku produkciju (i obrnuto) ove je sezone rezultirao jednom od najženstvenijih i najnosivijih jeseni. Iako samo na prvi pogled samozatajne, tajnice iz kultnih 'Momaka s Madisona' svoj su zarazni utjecaj proširile daleko izvan dosega TV-ekrana. Pred intrigantnom ljepotom, oblinama i seksipilom žena iz 50-ih pokleknuli su najveći modni dizajneri i njihovi vizažisti, koji su u svojim jesensko-zimskim kolekcijama kreirali lookove koje ćemo rado kopirati, poput Prade ili Vere Wang.

S obzirom na neprikosnoveni hit-status filmskih, televizijskih i romanesknih serijala o romantičnim vampirima i vampiricama bilo je pitanje trenutka kada će beauty svijet kapitulirati pod njihovim ugrizom. Modeli kanadskog dvojca DSquared2 pali su kao prve 'žrtve' dramatičnog make-upa na alabasternoj puti koja se presijavala pod reflektorima modne piste. U takvom tipu šminkanja dopušteno je sve što se inače smatra nepoželjnim i neukusnim na dnevnom svjetlu, a to su istodobno naglašene oči (što crnje, to bolje) i usne obljubljene ruževima krvavocrvenih nijansi.

Ništa manje impresivni nisu bili ni lookovi Donne Karan i Gianfranca Ferréa, koji su inspiraciju potražili među klasicima celuloidne prošlosti i u fatalnoj ljepoti zvijezda film noira, poput Lauren Bacall ili Rite Hayworth. Što je samo još jedan dokaz da ove sezone nećete pogriješiti obnovite li svoju zalihu novih nijansi ruževa, maskara, sjenila i pudera.

U nešto bližu prošlost zavirili su vizažisti na revijama Alexandera Wanga i Roberta Cavallija koji su se odlučili za mnogo suzdržaniji make-up nadahnut grungeom. U prijevodu na 'beauty jezik' to označava besprijekornu podlogu, olovkom obrubljene oči, nenametljive zemljane nijanse sjenila i supermatirane ruževe boje mesa.