THE REGENT ESPLANADE, 24-26. 11.

Slavne vinarije na Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva

12.10.2011 u 14:36

Bionic
Reading

Šesti Međunarodni festival vina i kulinarstva u Zagrebu će od 24. do 26. studenog u prostorima hotela The Regent Esplanade okupiti 230 uglednih hrvatskih i međunarodnih vinara

Međunarodni festival vina i kulinarstva u cijelosti je posvećen kulturi stola kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i jednoj od vodećih ponuda hrvatskog turizma. Temeljem već pristiglih prijava, kao i interesa proteklih godina, očekuje se rekordna nazočnost izlagača, njih više od 230, što festival čini najvećim dosad.

Ivan Dropuljić

'Ove godine smo se prvi put suočili s problemom da nemamo dosta mjesta za sve koji žele sudjelovati kao izlagači', izjavio je Ivan Dropuljić, direktor festivala, dodavši kako se, uz domaće vinare, očekuje dolazak proizvođača iz Francuske, Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Španjolske i Crne Gore dok će mnogi biti zastupljeni putem uvoznika.

'Festival se tijekom godina etablirao kao prepoznatljivo i nezaobilazno mjesto okupljanja vinara, enologa, ugostitelja, hotelijera, trgovaca, sommeliera i drugih ljubitelje gastronomije. Manifestacije ovog tipa od velikog su značaja za promociju vina i kulinarstva, kako prema domaćoj, tako i prema međunarodnoj publici, stoga nam je zadaća ostati referencom kada je u pitanju mjesta na kojem se raspravlja o razvoju gastronomije, dogovaraju partnerstva i suradnje te zabavlja', dodao je Dropuljić.

Uz vinare, na festivalu će se okupiti i vodeći proizvođači hrane, maslinovih ulja, tartufa, sireva, pršuta i meda, koji će predstaviti svoje proizvode i gastronomsku ponudu.

Zanimljiva novina je 'Tjedan vina i gastronomije', akcija kojom, kako je istaknuo Dropuljić, organizatori pokušavaju, uz pomoć Grada Zagreba i ugostiteljskih objekata, proširiti festivalska događanja na cijeli Zagreb.

Radionice i okrugli stolovi

Ovogodišnji će festival, za razliku od prethodnih, održavati radionice domaćim i međunarodnim vinarima, gastro blogerima, udrugama posvećenima gastronomiji te organizacijama vezanima uz turizam i gastronomsku ponudu u čak tri prostora – restoranu Zinfandel, prostoru kasina te na terasi Oleandar.

Među radionicama se ističe dolazak predstavnika dviju uglednih vinarija iz Bordeauxa – Château Clineta i Châtea La Dominiquea.

Château Clinet se danas, u svjetskim razmjerima, smatra jednom od ključnih vinarija desne bordoške obale. Vinarija je pažnju javnosti zaokupila u posljednjih 15 godina te proizvodi neka od najatraktivnijih vina regije, a u Zagrebu će predstaviti svoja vina Ronan, Le Fleur de Clinet te Château Clinet najboljih bordoških godišta - 2000., 2005. i 2008.

Château La Dominique je vinarija iz St. Émiliona, smještena na granici s apelacijom Pomerol i naslonjena na vinograde kultne vinarije Cheval Blanc. Nazivaju je vinarijom koja dolazi, a posebno je zanimljiva zbog cijene u odnosu na kvalitetu. Vinarija će u Zagrebu predstaviti cjelokupni izbor svojih vina, koji uključuje Château La Dominique, Château Fayat te Château Clement Pichon.

Posjet međunarodnih novinara

Kako bi hrvatsku gastronomiju promovirao i izvan granica zemlje, u organizaciji festivala će se održati i posjet 25 međunarodnih novinara specijaliziranih za tematiku vina i vinarija. Oni će od 21. studenoga na posebno organiziranim stručnim turama, upoznavati Istru, tamošnje vinare i ugostitelje te eno-gastro ponudu.

Željko Suhadolnik

'Hrvatski vinari posljednjih godina žele što više izlaziti van Hrvatske, jer im je naše tržište očito postalo premalo. Jedan od načina izlaska su inozemni novinari koji će ove godine stići iz Engleske, Austrije, Poljske, rusije, Slovenije, Švicarske i Finske. Da je proračun veći, bilo bi zanimljivo pozvati novinare iz Južne Koreje, Kine i Japana, što su nam vrlo zanimljiva tržišta', istaknuo je Željko Suhadolnik, dodavši kako će novinari prije samog festivala provesti tri dana u Istri, gdje će imati priliku isprobati vina istarskih vinara.

Promocija hrvatskih vina pomoću međunarodnih novinara jedna je od osnovnih ideja vodilja Festivala te je plan nadograđivati je u godinama koje stižu.

'Ideja je da priča preraste u ozbiljnu poslovnu manifestaciju, što ove godine osigurava dolazak novinara, koji će osigurati publicitet. No ideja je da se sljedećih godina pozovu i uvoznici i distributeri izvana, što bi dalo dodatnu dimenziju cijelom događaju', dodao je Suhadolnik.

Humanitarna večera i aukcija arhivskih vina

Dan uoči svečanog otvaranja, 24. studenog, festival organizira humanitarnu aukciju arhivskih vina i gala večeru koja će se održati u hotelu The Regent Esplanade. Organizator će ove godine pomoći Kući sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu koja pruža obiteljski dom djeci i mladima koji iz određenih razloga ne mogu odrastati u vlastitim obiteljima. Sredstva prikupljena na aukciji bit će donirana domu kako bi se podmirili troškovi obnove trošne zgrade koja predstavlja dom za 29 djece i mladih u dobi od 8 do 22 godine.

Ulaznice za šesti Međunarodni festival vina i kulinarstva, koji će se održati od 24. do 26. studenog u prostorima hotela The Regent Esplanade, dođu 100 kuna, a kaucija za čašu povratnih 50 kuna kaucije