EFEKTNA RJEŠENJA

Slavine i praonici kao ukras u kuhinji

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uspješno funkcioniranje kuhinje omogućava pravilan raspored njezinih zona, ali i dobar odabir pratećih uređaja i opreme. S obzirom na učestalost radnji poput pripreme i pranja, kuhinjske armature, slavine i praonici, tj. korita zauzimaju posebno važno mjesto u opremanju kuhinje. Osim vizualnog doživljaja, koji odabranim dizajnom može znatno naglasiti estetske vrijednosti kuhinje, jednako su važni oni funkcionalno-uporabljivi, koji znatno olakšavaju radne procese
interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pri izboru praonika, osim praktičnosti, sve je važniji i dizajn

Vizualni doživljaj kuhinje formiraju različiti elementi integrirani u kuhinjski sklop, a svaki od njih čini funkcionalnim i dojmljivim određene dijelove – štednjaci i nape zonu kuhanja, raspored i oblik kuhinjskih elemenata zonu spremišta, a armature, tj. slavine i praonici zonu pripreme i pranja namirnica i posuđa. Uspješan spoj atraktivnog korpusa kuhinje s uređajima i opremom rezultat je pažljivog projektiranja i odabira odgovarajućih elemenata. Opremanje kuhinje je izazov, a uspjeh u funkcionalnom i vizualnom smislu uvjetovan svakim detaljem.

Velike i duge kuhinje pružaju apsolutnu slobodu u odabiru oblika i dimenzije praonika, a one manje su često uvjetovane raspoloživim prostorom koji uskraćuje odabir prema želji. Ipak, bez obzira na veličinu prostora, možete se poigrati kružnim ili kvadratičnim oblicima.

Praonici se izrađuju u različitim oblicima i s različitim dodacima. Mogu se sastojati od jednog ili dva korita, s ugrađenim ocjeđivačem, dodatnim manjim koritom s cjedilom, ugrađenom daskom za rezanje, dozatorom sredstva za pranje, mogućnošću daljinskog upravljanja... Osim za horizontalnu ugradbu, na tržištu se nude kutni, koji će na najbolji način iskoristiti plohe postavljene pod kutem od 90 stupnjeva. Najčešće se ugrađuju u radnu plohu, a otvor za armaturu može može biti u sklopu praonika ili izvan njega.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Materijali i boje za izradu praonika su raznovrsni. Mogu biti od inoksa, prirodnog kamena, umjetnih masa, stakla ili kombinaciji različitih materijala. Odabir boje praonika uskladite s odabranim bojama kuhinje tj. radne plohe. U nekim rješenjima su vrlo efektni kontrasti, npr. tamna radna ploha – svijetli praonik ili obrnuto, a ponekad je stapanje boja praonika i radne plohe odličan odabir s obzirom na ostale boje u kuhinji. Praonici nisu više nužan element dostupan u jednom materijalu i boji, već dizajnersko osvježenje svake kuhinje s mogućnošću kreiranja različitih kolorističkih i oblikovnih efekata.

Prilikom odabira armatura (slavina) definirajte potrebu za jednoručnim ili dvoručnim upravljanjem, potreban kut pomicanja slavine, pripadnost visokotlačnom ili niskotlačnom sistemu i svakako odaberite slavine s keramičkom brtvom, zbog duljeg roka trajanja.

Njezin oblik uskladite s potrebnim radnjama u kuhinji i osobnim željama. Visoke slavine oslobađaju više prostora u praoniku te su idealne za kuhinje u intenzivnoj upotrebi. Svakodnevne procese pranja olakšat će armature s produžnim raspršivačem (poput tuša), koji se prema potrebi izvlači i uvlači u osnovnu armaturu. Integrirani dozator sredstva za pranje također olakšava i ubrzava radne procese.

Oblik i boju armature uskladite s odabranim praonikom jer oni čine cjelinu te ih je kao takve potrebno promatrati.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi