GI KOLAČI

Slasni recepti za zdrave kolače

18.02.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Emil Keršek predstavio je svoju novu uspješnicu, jedinstvenu na hrvatskom tržištu. Svima koji su se pribojavali da se zbog prijetnje od dijabetesa tipa 2 moraju odreći torte Sacher, čokoladnih kocki ili čupavaca, Emil Keršek nudi jedinstvenu knjigu najpopularnijih, probranih slastičarskih recepata, u kojoj su predstavljeni originalni recepti tradicionalnih i kod nas popularnih kolača, uz recepte u kojima se ne koristi bijeli šećer već pripravak stevije i fruktoza. Pritom su kolači i u jednoj i u drugoj verziji istog izgleda i okusa

Osim autora knjigu je predstavila i urednica knjige Sandra Pocrnić Mlakar: 'Ova je knjiga ukoričena originalna ideja za koju su u ovom trenutku sazreli uvjeti, s obzirom na to da je šećerna bolest sve češća, a prevencija neophodna. Nadamo se da će knjigu prihvatiti mlađa publika – mlade obitelji – koje tek stvaraju prehrambene navike i na čiji se stil života može snažno utjecati.'

Ova knjiga će postupno utjecati na pripremu slastica, posebice stoga što će se sve više u Hrvatskoj stevija i uzgajati. Sve češće se govori o prevenciji i razumijevanju da ono što je dobro, može biti i zdravo.

Božica Brkan, recenzentica knjige, novinarka i književnica ističe: 'Do sada su ove teme ostale u udrugama dijabetičara i liječničkih savjetovališta, a sada se u ovoj knjizi recepture za slastice sa alternativnim sladilima mogu naći na jednom mjestu.'

Knjiga recepata za kolače bez bijelog šećera pridonosi popularizaciji stevije, prirodnog sladila koje je dugo poznato, ali rijetko se koristi u svakodnevnoj prehrani, iako je primjerenije suvremenim nutricionističkim potrebama od bijelog šećera. Objavljivanje knjige s GI receptima u skladu je sa suvremenim medicinskim spoznajama o epidemiji dijabetesa tipa 2 , što potvrđuje recenzija prof. dr. sc. Velimira Profozića: 'Stevija je 300 puta slađa od šećera, a za razliku od bijelog šećera koji je beskoristan, stevija je toksikološki prihvatljiva, daje okus slatkoga i ne daje dodatne kalorije.'

Emil Keršek autor je bestselera 'Ljekovito bilje u vinu i rakiji': Kako možete sami prirediti ljekovite eliksire i travarice te 'Ljekovite biljne i voćne rakije: Rakijska biljaruša'. Obje knjige objavljene su i u Sloveniji.