OMILJENI SUKULENTI

Ove efektne biljke zahvalni su stanovnici svakog vrta ili balkona; evo kako ih njegovati

04.07.2021 u 07:58

Bionic
Reading

Sukulenti, efektne biljke debelih listova i prepoznatljivog izgleda, već su neko vrijeme veliki hit, a njihova je prednost u tome što nisu pretjerano osjetljive pa za njih lako mogu brinuti i osobe koje nemaju puno iskustva u uzgoju biljaka

U sukulente ubrajamo kaktuse, agave, čuvarkuće i druge srodne biljke, a omiljeni su i zbog toga što ne zahtijevaju puno njege.

Veliku popularnost uživa i tzv. drvo novca za koje se vjeruje da, kako mu i samo ime kaže, privlači pozitivnu energiju.

U svakom slučaju, bitno je da se pri uzgoju sukulenata izbjegava direktno svjetlo, a presađuju se jednom godišnje u veću teglu.

Sukulentima će najviše odgovarati tegla s dobrom drenažom i puno protoka zraka - zato je tegla od terakote najbolji odabir.

Period njihovog rasta je od proljeća do jeseni i tada ove upečatljive biljke trebaju više vode i prihranu. Ove atraktivne biljke lako se razmnožavaju, pa ako ste odlučili povećati svoju kolekciju evo nekoliko korisnih savjeta.

Najbolje će vam za tu akciju poslužiti zemlja za kaktuse i posuda. Zemlju lagano poškropite, ali je nemojte jako natopiti vodom.

Uzmite samo zdrave listiće koji su puni vode i položite ih na pripremljenu zemlju - nemojte ih zatrpavati zemljom i za nekoliko dana, primijetit ćete kako su pustili korjenčiće. Jednom tjedno ih poprskajte vodom, a korijen će se širiti.

Kada se dovoljno razgrana, list s korijenom lagano zagrnite zemljom ili posadite u drugu, manju posudicu u koju ste stavili istu mješavinu zemlje. Svakako zalijevajte nekoliko puta tjedno, ovisno o vlazi u zraku, ali s vrlo malo vode. Ako je zrak presuh, zalijevajte tri puta tjedno.

Kad se biljke ukorijene, na vrh zemlje možete staviti kamenčiće koji će zadržavati vlagu i izgledati vrlo efektno.

Ako sukulenti mijenjaju oblik i izdužuju se ili suše, ne odgovara im mjesto na kojem ih uzgajate.

Ljeti ih trebate više zalijevati nego tijekom godine no pripazite i na to da ako im listovi postanu mekani, požute ili posvijetle, znači da ste pretjerali s vodom.

Savjet za kraj: ljubičasti i narančasti sukulenti bolje uspijevaju na terasama ili balkonima, a zelenima više odgovaraju zatvoreni prostori.