najljepše doba u godini

Adventski i božićni sajmovi

Advent u Grazu

Advent u Grazu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Graz Tourismus - Tom Lamm

Tjedni prije Božića u Austriji vrijeme je romantičnih božićnih sajmova i čarolije adventa. Uz šetnje i kušanje poslastica radost iščekivanja najljepšeg praznika u godini raste

Romantičan Advent u Grazu

Graz se tjednima prije Božića pretvara u romantičnu zimsku bajku. Bezbrojni božićni sajmovi zovu na obilazak, ugodne razgovore i uživanje. Najbolje od svega je da se svi sajmovi mogu bez problema obići pješice, budući da se svi nalaze u centru grada.

Advent u Grazu

Advent u Grazu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Graz Tourismus - Tom Lamm

14 adventskih i božićnih sajmova

Predbožićno vrijeme je vrijeme sajmova. U Grazu se u petak, 17. studenog, otvaraju adventski i božićni sajmovi. Svi su uređeni s puno ljubavi i otvoreni su s različitim programima do 24. prosinca.

„Cool“ umjetnost: ledene jaslice

Jaslice u dvorištu zgrade parlamenta pravi su magnet za posjetitelje adventskih događanja. Umjetnik Kimmo Frosti pretvara 45 tona leda u pravo umjetničko djelo. Usput: ledene jaslice iz Graza jedine su ledene jaslice te veličine na svijetu! Otvaranje je najavljeno za 2. prosinac u 18:00 h.

Ledene jaslice 2013.

Ledene jaslice 2013.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Graz Tourismus - Harry Schiffer

(Opet) postati dijete u Adventu

Što bi bio Advent bez djece? Advent u Grazu za male je goste pripremio štošta: dječja adventska uličica Neutorgasse u sklopu adventskog sajma zagrijat će dječja srdašca! Vrtuljak i bajkoviti vlak, slatkiši i šećerna vata oduševit će najmanje posjetitelje! U dječjem šatoru sigurno neće biti dosadno uz studio za pečenje keksa, likovnu radionicu, kutak za pričanje priča, igraonicu i pjevanje adventskih pjesama.

Ledene jaslice u renesansnom dvorištu pokrajinskog parlamenta

Jedinstveno umjetničko djelo s ograničenim rokom trajanja

Ledene jaslice odavno su postale pravi klasik Adventa u Grazu kojeg se napeto iščekuje svake godine iznova. Ove godine će ugledni umjetnik Kimmo Frosti sa svojim timom božićne jaslice od leda postaviti u dvorištu renesansne zgrade pokrajinskog parlamenta. Ne sumnjamo da će ledene jaslice od oko 45 tona kristalno čistog leda i ove će godine biti jedinstveno umjetničko djelo.

Početak radova: 01.12.2017. Završetak: 02.12.2017. Svečano otvaranje u dvorištu zgrade parlamenta: subota, 02.12.2017., 18.00 h

Ured za božićne pjesme

Potražite i pronađite najljepše božićne pjesme

„Ured za božićne pjesme“ kao neizostavan dio Adventa u centru Graza ponovno otvara svoja vrata. Ured djeluje diljem svijeta i pomaže kod rupa u tekstu ili oko melodije. Registar božićne glazbe i tekstova s oko 30 000 unosa (od pojedinačnih božićnih pjesama do priči, poezije i igara na temu jaslica) uz stariju i noviju alpsku narodnu glazbu također sadrži i pučke pjesme te pjesme na stranim jezicima, duhovne i pop pjesme

Osvijetljena vijećnica

Otkrijte na vijećnici vrlo poseban adventski kalendar

Doživite kako se pročelje vijećnice u Grazu u sumrak pretvara u golemi adventski kalendar. Projekciju ispred vijećnice možete promatrati već od petka, 17.11.2017. – predbožićni motivi pobrinut će se za adventski ugođaj na pročelju vijećnice u Grazu. Adventski kalendar kreće od 01.12.2017. i moći ćete mu se diviti svakoga dana od  16:30-24:00

Osvijetljena gradska vijećnica 2006.

Osvijetljena gradska vijećnica 2006.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Graz Tourismus

Staza jaslica u Grazu

Otkrivajte jaslice dok razgledate izloge!

Staza jaslica vodi od ledenih jaslica u dvorištu zgrade pokrajinskog parlamenta preko ulice Stempfergasse do božićne izložbe u muzeju biskupije Graz (Bürgergasse 2). U izlozima trgovina u ulici Stempfergasse Vas pozivamo na „putovanje jaslicama grada Graza“. Uz različite božićne jaslice stoje tekstovi s duhovnim porukama posebnog ugođaja. Božićna drvca i crveni tepih služe kao orijentir na stazi i pozivaju na božićnu kupnju u trgovinama.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Graz Tourismus - Harry Schiffer

Advent u crkvama

Trenutci mira na kontemplativnim koncertima u crkvama

Što bi bili Advent  i Božić bez duhovne glazbe – poput npr. slavnog božićnog oratorija Johanna Sebastiana Bacha, bez jaslica i bez ponoćne mise?  Crkve u Grazu nude čitav niz mogućnosti kako otkriti srž Božića:  blagoslovi adventskih vijenaca, događanja povodom blagdana Svetog Nikole, adventski koncerti, božićne izložbe, poslijepodneva za djecu i obitelji, pobožnost i mir, svečane božje službe i pobožnosti povodom kraja godine s blagoslovom za novu godinu.

Crkva Srca Isusova u Grazu

Crkva Srca Isusova u Grazu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Graz Tourismus - Harry Schiffer

Salzburg – pozornica svijeta

Za sve ljubitelje sporta koji skijanje rado kombiniraju s umjetnošću, kulturom i shoppingom.

Advent u Salzburgu

Uz povorke krampusa, u kojima sudjeluje nekoliko stotina razbarušenih likova s đavolskim maskama, vrhunac zime u Salzburgu predstavljaju dražesni božićni sajmovi. U podnožju utvrde Hohensalzburg, odmah pored salzburške katedrale, održava se svjetski poznati salzburški božićni sajam, najstariji božićni sajam u Austriji sa svojim nezaboravnim ugođajem, prožetim mirisom finih božićnih kolačića, kuhanog vina, vrućih kestena, tamjana, uz vrijedne rukotvorine i kontemplativan glazbeni program.

Među obiteljima je posebno omiljena Hellbrunška adventska čarolija /Hellbrunner Adventzauber/, s jahanjem na ponijima, pečenjem kobasica na logorskoj vatri i ljupkim zoološkim vrtom u kojem se životinje smiju dirati i gladiti.

Ponudu zaokružuju kontemplativni božićni koncerti i tradicionalni adventski napjevi.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Albert Bogner

Tiha noć

U Salzburgu je nastala i najpoznatija božićna pjesma na svijetu. Ovdje možete krenuti tragovima Josefa Mohra koji je napisao tekst pjesme „Tiha noć“, koja je premijerno izvedena 1818. godine u slikovitoj kapelici  u Oberndorfu pored Salzburga.

Skijanje & kultura

Za sve ljubitelje sporta koji skijanje rado kombiniraju s umjetnošću, kulturom i shoppingom, na raspolaganju je Ski Shuttle, odnosno besplatan prijevoz autobusom iz Salzburga do Flachaua / ski amadé, najvećeg austrijskog kompleksa skijališta, svakodnevno u razdoblju od 23.12.2017. - 18.3.2018.

Povorka krampusa u Salzburgu

Povorke krampusa i zvončara imaju u Austriji drugu tradiciju...

Zagrnuti čupavim životinjskim krznima, sa strašnim maskama na licima i kravljim zvonima oko pojasa, krampusi sa šibama i lancima u rukama trče kroz staru gradsku jezgru.

Povorka krampusa ili povorka zvončara nezaboravan je doživljaj koji se ne propušta u adventsko vrijeme u Salzburgu, kao i slavni božićni sajam Christkindlmarkt i kontemplativni adventski napjevi. Od kraja studenog do početka prosinca, ovi se posebni običaji mogu doživjeti i u gradu Salzburgu.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Slazburg tourismus

Zimski festival

Najveći europski festival suvremene cirkuske umjetnosti...

Zimski festival se još od svojega osnutka 2001. godine redovito održava u romantičnoj atmosferi salzburškog Volksgartena /narodni vrt/.  Ugledne međunarodne kompanije donose od 29. studenog 2017. do 7. siječnja 2018. suvremenu cirkusku umjetnost u kazališne šatore u Salzburgu, uz širok dijapazon plesnih, glazbenih, glumačkih priredbi, akrobacijskih izvedbi pa sve do kazališta lutaka.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Salzburg tourismus

Mozartov tjedan 2018

Naklon Mozartovoj glazbenoj veličini...

Mozartovim tjednom (26. siječnja do 4. veljače 2018.) tradicionalno započinje festivalska godina. Najbolji orkestri, ansambli i izvođači još od  1965. godine pronose slavu ovog jedinstvenog festivala, čija je najvažnija zadaća svaki put iznova oživjeti Mozartova djela.

Svjetski poznati operni pjevač Rolando Villazón imenovan je službenim Mozartovim ambasadorom udruge Mozarteum. Osim toga, Villazón će od sezone 2019. postati novi intendant Mozartovog tjedna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 1

Prikaži sve
  • sinisac

    14.12.2017 04:34

    Što je to prema Zagrebu?

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi