KORISNI SAVJETI

Sjećate li se originalnog izgleda svog vrtnog namještaja? Možda je vrijeme da ga očistite

01.09.2020 u 16:21

Bionic
Reading

U životne radosti koje nosi toplije vrijeme svakako se ubraja i boravak na otvorenom, pa bio to samo balkon ili terasa stana, ili dio dvorišta ili vrt. Za istinsko uživanje u ljetnim 'dnevnim boravcima' potrebno vam je i nešto namještaja, a njemu je kao i kućnom namještaju potrebno čišćenje, koje i nije tako intuitivno. Evo nekoliko praktičnih savjeta kako olakšati taj posao

Ako nemate tekstilne presvlake ili jastuke na svom vrtnom namještaju, on može izgledati kao nov za samo nekoliko minuta, a u spprotnom će vam trebati nešto više vremena kojega će te provesti ribajući.

Ispiranje vrtnim crijevom

Bez obzira od čega je izrađen vaš vrtni namještaj, prvi korak je uklanjanje prljavštine snažnim mlazom vode. Nemate li pristup vrtnom crijevu i vodi, ili ga zbog susjeda ili nekog drugog razloga nije mudro koristiti, ovaj korak možet i preskočiti, ali očekujte da će dubinsko čišćenje zbog toga potrajati nešto duže.

Počnite s jastucima i mekanim podlogama

Ima li vaš vrtni namještaj na mekanim dijelovima lako uklonjive prekrivače, smatrajte se sretnim. Skinite ih i operite u perilici rublja, uz dodatak octa kako biste se riješili plijesni.

Ne može li se ukoniti jastuke i prekrivačem ili izbjegavate njihovo pranje u perilici, pomiješajte jednu žličicu deterdženta za suđe s toplom vodom. Ulijte to u bocu s raspršivačem i dobro poškropite cijeli jastuk ili podlogu. Ostavite da odstoji desetak minuta prije nego isperete vrtnim crijevom.

Čišćenje drvenog namještaja

Prljavštinu s namještaja od drva ili pletiva najbolje ćete očistiti mješavinom tople vode i sapuna na bazi ulja. Namještaj nježno trljajte mekom krpom ili spužvom. Ako imate jako prljav pleteni namještaj, pomoćisi možete mekom četkom poput četkice za zube, s kojom ćete ukloniti prljavštinu iz pukotina.

Namještaj od tvrdog drva najbolje ćete zaštititi, a time i olakšati buduća čišćenja, tako da ga prebrusite i premažete nekim sredstvom za zaštitu drveta.

Čišćenje plastičnog namještaja

Vrtni namještaj od plastike, kako onja pune površine tako i pleteni, ne samo da je izuzetno popularan, nego je i među onim namještajem za otvoreno koje je najlakše čistiti. Kako bi izbjegli ogrebotine, anjprikladnije su blaga sredstva za čišćenje, a možete se poslužiti i sodom bikarbonom. Raspršite je po namještaju kako bi dobili blagi abraziv za uklanjanje mrlja, a potom obrišite krpom i toplom vodom. Kod tvrdokornijih mrlja pomoći će alkoholni ocat koji dubinski prodire a ne oštećuje materijal.

Čišćenje željeza i metala

Ukoliko je vaš nekad lijep namještaj na željeznim dijelovima oksidirao (zahrđao), mrlje prije čišćenja uklonite s otopinom jednakih dijelova octa i vode. Kad ste ukonili hrđu, laganom otopinom sapuna i vode temeljito očistite željezni namještaj ili dijelove bez grebanja zaštitnog i dekorativnog laka. Previše abrazivna sredstva za čišćenje mogu ukloniti sloj otporan na hrđu i izložiti vaš metalni namještaj atmosferskim neprilikama.

Zaštita namještaja

Kad dovedete svoj vrtni namještaj u prvobitno stanje, najbolji način da si ubuduće uštedite vrijeme čišćenja je prije svega sprečavanje prljavštine da do njega uopće dođe. Uložite u kvalitetniji platneni pokrov koji će vašnamještaj na otvorenom štititi kako od prljavštine, tako i od atmosferskih neprilika.