ŽELJEZNICE

Šire se Europom atraktivna putovanja vlakom, ove nove linije kreću u 2024.

27.01.2024 u 18:54

Bionic
Reading

Putovanja željeznicom sve su popularnija, bar u zemljama koje su shvatile koliko je to prijevozno sredstvo udobno, čisto za okoliš i praktično, umjesto da na svojim prugama imaju najsporije vlakove u Europi (poput Hrvatske) ili su privatizacijom izgubile nekadašnji primat (kao što je slučaj, recimo, u SAD-u).

Stoga su i najave otvaranja novih linija svuda po Starom kontinentu sve češće i privlače veliku pažnju mnogih koji planiraju putovanja. Jedan zanimljivi novi pregled pravaca koji će svoju premijeru doživjeti 2024. donio je ovih dana putnički portal Travel Offpath, namijenjen ljudima koji vole zaobilaziti 'očite' turističke destinacije.

Portal navodi da su putovanja vlakom, osim cijene i ekološke prihvatljivosti, odličan način za upoznavanje ljudi i uživanje u krajoliku kroz koji se prolazi. Stoga i preporučuju uživanje u vlakovima, i na već postojećim i na nekim od novih linija. Evo pregleda – po njihovom izboru – osam najboljih novih pravaca.

Bruxelles - Prag

Kompanija European Sleeper već upravlja vrlo popularnom linijom koja povezuje Bruxelles s Amsterdamom i Berlinom, no od 25. ožujka ta će se ruta produžiti do Praga. Putovanje će trajati oko 15 sati, no u pitanju je vožnja spavaćim kolima pa se dobar dio puta 'potroši' u snu. Vlakovi će povezivati prijestolnice Belgije i Češke tri puta tjedno, što pruža zgodnu priliku za city break u jednom ili drugom gradu. Osim toga, putovanje uključuje prolazak kroz Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, Berlin i Dresden, pa pruža mogućnost izbora gdje prekinuti putovanje.

Pariz - Madrid

Ovaj novi vlak učinit će putovanje između glavnih gradova Francuske i Španjolske bržim i lakšim nego ikad. Kako su obje zemlje poznate po superbrzim vlakovima, a Španjolsku se smatra zemljom s najboljom željezničkom mrežom na svijetu, putovanje od Pariza do Barcelone, odakle se produžava za Madrid, trajat će manje od sedam sati. Toliko u Hrvatskoj putujete vlakom od Splita do Zagreba, ako imate sreće. Zanimljivo, liniju će održavati talijanska državna kompanija FS Italiane. Uostalom, i Italija je na odličnom glasu po svojim željeznicama.

Amsterdam - Austrija

Svi zaljubljenici u austrijske Alpe iz sjeverne Europe sigurno će biti oduševljeni novom linijom Ski Express koju će održavati TUI. Vlak će odlaziti iz Amsterdama u petak u 17.30, i stajati u Utrechtu, Kölnu i Frankfurtu prije dolaska u Austriju, gdje se može birati između dvaju odredišta, Tirola i salzburške regije. Čak i ako niste toliko zainteresirani za skijanje, snježni i planinski krajolici sigurno će biti dobar magnet.

Bruxelles - Amsterdam

Između ovih dvaju gradova se, naravno, odavno može putovati vlakom, no nizozemska i belgijska nacionalna željeznica od prosinca ove godine otvorit će novu liniju sa superbrzim vlakovima. Time će putovanje između dvaju važnih gradova biti još više skraćeno, s tri na samo dva sata. Također, udvostručit će se i broj putovanja, pa vjerojatno nikad nije bilo lakše isplanirati izlet iz jednog od ovih gradova u drugi. A i Amsterdam i Bruxelles su itekako popularne destinacije.

Berlin - Bruxelles

Evo još jedne nove (ili unaprijeđene) linije koja uključuje glavni grad Belgije. I ovdje operater dolazi iz 'treće' zemlje, riječ je o programu Nightjet austrijskih državnih željeznica, a između dva grada zaustavljat će se - među ostalim gradovima - u Halleu, Erfurtu, Kölnu i Aachenu. I ovdje je riječ o vlaku sa spavaćim kolima. Vlakovi će na ovoj liniji između Bruxellesa i Berlina prometovati tri puta tjedno, i sigurno će biti popularni dodatak krstarenjima Europom.

Pariz - Bourg-Saint-Maurice

Krajem godine prugama će krenuti još jedna vrlo atraktivna linija od glavnog grada Francuske do popularne francuske skijaške regije Les Arcs, odnosno grada Bourge-Saint-Mauricea. Ruta vodi kroz uvijek atraktivne francuske Alpe, a u konačnom odredištu čekaju vas neka od najboljih europskih skijališta, i mnoštvo drugih sadržaja.

Rim - Cortina d’Ampezzo

Talijanske državne željeznice FS Italiane pokreću novi noćni ekspress između Rima i slavnog skijališta Cortine d’Ampezzo, luksuznog odredišta koje će sada prometno biti dostupnije nego ikad. Drugo je pitanje možete li priuštiti skijanje u tom zimovalištu. Putovanje će trajati deset sati, a kako će iz Rima polaziti u 21.40, tako će dobar dio prolaziti u snu u spavaćim kolima. Na taj način se vrlo lako može organizirati skijaški vikend iz Rima. U skladu s reputacijom Cortine, i vlak je luksuzan, s kabinama od jednokrevetnih do onih sa šest ležajeva, s restoranom i barom u kompoziciji.

Liege - Maastricht

Očito je vrlo živo u željeznicama na sjeveru, jer stiže još jedna linija koja povezuje tri zemlje, Belgiju, Nizozemsku i Njemačku. No, ova linija ima posebnu važnost, jer prolazi kroz Liege i Aachen, gradove s čijih kolodvora polazi više superbrzih vlakova, što ih čini pogodnim točkama za nova putovanja. Jasno, i krajnja odredišta dovoljno su zanimljivi gradovi, a uz to nisu prezagušeni turistima.