POVRATAK KORIJENIMA

Singer 911 - fuzija retro dizajna i moderne tehnologije

25.09.2009 u 14:08

Bionic
Reading

Na minulom Pebble Beach Concours d'Eleganceu tvrtka Singer Vehicle Design predstavila nam je jedan od najinteresantnijih retro prototipova u posljednje vrijeme – modernu reinkarnaciju legendarne Porscheove 911-ice

Automobil jednostavnog naziva Singer 911 građen je na izduženoj šasiji 911-ice iz 80-ih godina prošlog stoljeća, koja je dodatno ojačana te joj je u svrhu unaprjeđivanja torzijske krutosti dodan i roll-cage. Kako bi masa automobila ostala što niža, gotovo svi paneli karoserije izrađeni su od ugljičnih vlakana pa skala na vagi ne preskače 1.100 kilograma.

Većinu ljubitelja Porschea vjerojatno će najviše fascinirati izgled automobila koji djeluje kao vrlo uspješna fuzija vizualnih elemenata 911-ice iz 1967. i Carrere RS iz 1973. Pažnja prema detaljima očituje se i u izvornom smještanju brisača, a ništa manje ne oduševljavaju ni retro aluminijske 17-colne felge Fuchs. Retro štihom odiše i unutrašnjost, koja unatoč audio sustavu s bluetooth i iPod konekcijom te lakim klimatizacijskim uređajem i GPS navigacijom raspolaže i originalnim dizajnom sjedala, armature i kontrolnih uređaja. Moderan detalj svakako su i bi-xenon prednja svjetla.

Singerov 911 pogoni dorađena izvedba Porscheova najnaprednijeg zrakom hlađenog šesterocilindričnog boxera iz modela 993, kojem je zapremnina sa 3.6-litre povećana na 3,82 litre. Motor se okoristio i radilicom iz modela GT3 te titanijskim klipnjačama zbog kojih se rado vrti do 8.000 okretaja u minuti te razvija 425 KS i 460 Nm okretnog momenta. Snaga se na stražnju osovinu prenosi preko ručnog šesterostupanjskog Getragovog G50 mjenjača.

Navodno tako motorizirani retro Singerov 911 doseže 100 km/h za 3,9 sekundi, a sposoban je postići maksimalnu brzinu od 270 km/h.

Za uvjerljivo ležanje brinu se Motonovi amortizeri te Smart Racing Products stabilizatori. Četveroklipna kliješta kočnica, pak, dobivena su od trkaće izvedbe Porschea 930.

Zasad nije poznato koliko Singer planira proizvesti primjeraka ovog spektakularnog automobila, a nije poznata ni cijena primjerka jednom kada se pojavi u prodaji.