rastuća popularnost

Serviraju komade koje žele baš svi: Kako je Miu Miu postao trenutno najpoželjniji brend

02.12.2022 u 06:15

Bionic
Reading

Prema podacima modne tražilice Lyst, pretraživanje odjeće brenda Miu Miu poraslo je za 49 posto u usporedbi s podacima za 2021. Nagli porast popularnosti te velika poželjnost ovog brenda kriju se u nekoliko ključnih komada koje u svom ormaru žele baš svi

Miuccia Prada osnovala je Miu Miu 1993. godine inspirirana buntovnim djevojkama koje je upoznala kao studentica. Dovoljno je baciti pogled na komade iz njezine debitantske kolekcije: jakne od brušene kože s resama i patchwork suknje dizajnirane za modernu kaubojku.

U tadašnje vrijeme, predstavljajući pravi dašak svježine u modi, ova kuća, nazvana po nadimku svoje osnivačice, nudila je modu minimalističke estetike za snažne, odvažne i drske žene. Ne čudi stoga da se trideset godina kasnije Miu Miu nalazi u vrhu trenutno najpopularnijih brendova, a potražnja za modnim komadima s njegovim potpisom kreće se uzlaznom putanjom.

  • +7
Miu Miu jesen/zima 2022./2023. Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

U prilog tome ide i izvješće modne platforme Lyst koje pokazuje porast pretraživanja za Miu Miu od 49 posto u odnosu na prošlu godinu. Od povratka minimikro krojeva pa do neodoljivih balerinki, ovo su neki od razloga uspjeha slavne talijanske modne kuće.

Vrijeme je za mikro

Da postane viralna, bilo je potrebno samo nekoliko sati: mikrosuknja predstavljena na reviji Miu Miu za proljeće/ljeto 2022. imala je maksimalan učinak, a društvene mreže uzdigle su je do ranga kultnog komada. Od tada je taj mikro model koji potpisuje talijanska kuća dospio na nekoliko naslovnica časopisa, poput božićnog izdanja francuskog Voguea, a nosile su ga mnoge slavne dame, uključujući Hailey Bieber i Palomu Elsesser.

Svojom revijom za jesen/zimu 2022./23., predstavljenom u srcu Palais d'Iéna, Miuccia Prada nastavila je istraživanje skraćenog trenda i mikromini kroja. Kolekciju je očito zamislila kao nastavak prošlosezonske revije s već preispitanim i proširenim komadima.

Da, Miu Miu je učinio korak naprijed komadima koji su tako istaknuti da predstavljaju puno više od pukog predlaganja trendova. Mikro kratke hlače pojavile su se na muškim siluetama te su prikazane u kožnoj verziji s oštrom podstavom, ali u kombinaciji s pletenom polo majicom i neodoljivim sportskim šarmom.

Vječne balerinke

Moda i ples imaju poseban odnos od 1830-ih zahvaljujući prvoj velikoj romantičnoj balerini, plesačici i koreografkinji Marie Taglioni. Stoljeće kasnije trend balerinki ponovno je zaživio zahvaljujući nekoliko istaknutih modnih kuća kao što su Simone Rocha, Molly Goddard i Miu Miu. Štucne, trikoi, ali prije svega balerinke, procvjetali su kako na modnim pistama, tako i na ulicama tijekom tjedna mode.

Brend Miu Miu je za jesen/zimu 2022. predstavio par balerinki dostupnih u puderastoj ružičastoj ili sublimiranoj svilenkastobijeloj boji. A taj model doživio je pravi procvat zahvaljujući TikToku. Naime upravo su balerinke Miu Miu zasjele na vrh najtraženijih modela na Lystu od rujna do listopada.

Celebrity torba

Još jedan sočan modni dodatak. Emily Ratajkowski, Cindy Bruna, Xenia Adonts, Maria Olympia… podugačak je popis zvijezda koje su ugrabile torbu Miu Wander. Mini 'hobo' torba savršena za nošenje na ramenu ili u ruci, izrađena je od legendarne prošivene kože, a dostupna je u eklektičnom izboru boja.

Nema sumnje, riječ je o ultimativnoj it torbi, a u prilog tome govore i brojke: pretraživanje interneta za njom poraslo je za 102 posto u posljednja tri mjeseca, prema izvješću modne tražilice Lyst.

  • +9
Princeza Maria-Olympia i Marie-Chantal Miller Izvor: Profimedia / Autor: MJ Pictures / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia