OD AUSTRIJE DO DANSKE I NATRAG

Serijskom Fabijom prevalio 2.000 km s jednim rezervoarom!

16.05.2011 u 11:53

Bionic
Reading

Podatak o prosječnoj potrošnji automobila nerijetko je izvor frustracija većine vlasnika koji smatraju da su takvi rezultati nedostižni u stvarnom svijetu. Upoznajte Gerharda Plattnera, svjetskog prvaka u ekonomičnoj vožnji, koji je prosječnu potrošnju Škode Fabije Greenline s tvorničke 3,4 litre sveo na svega 2,2 litre na stotinu kilometara

Možda zvuči nevjerojatno, no vješti Austrijanac je s jednim rezervoarom goriva (45 litara) prevalio put od Austrije do Danske (od Reutte do Bova) i natrag! To je čak 2.006 kilometara bez zaustavljanja, a da ne bi bilo 'nepravilnosti', za to su se pobrinuli dečki iz International Police Motor Corporationa (IPMC) koji su mu zapečatili rezervoar i pratili ga cijelim putem.

Plattner je najveći dio puta prešao vozeći se autocestom, no novinarima nije želio otkriti svoje ekonomične metode za obaranje rekorda u štedljivoj vožnji.

'S prosječnom potrošnjom debelo ispod specificiranih normi, želio sam dokazati da osim proizvođača automobila i svaki vozač može doprinijeti nižoj emisiji stakleničkih plinova. Moguće je započeti već malim detaljima kao što je propisno pumpanje guma', zaključio je najštedljiviji vozač na svijetu.