'GDJE STAVITI RUKE I NOGE?'

Seksualni vodič za ortodoksne Židove

22.04.2013 u 18:55

Bionic
Reading

'Htjeli smo ljudima objasniti ne samo gdje da stave svoje spolne organe, već i ruke i noge. Ukoliko nikada niste gledali film ili čitali knjigu, kako znati što trebate napraviti? Htjeli smo da dijagrami budu prihvatljivi za najširu moguću populaciju, bez rizika da budu napadni. Tako su nacrtane samo skice figura, bez lica', objasnio je dr. David Ribner, autor vodiča

Seks je delikatna tema, ne samo među izraelskim ultraortodoksnim židovima. Jeruzalemski terapeut David Ribner napisao je vodič ciljan upravo za njihovu zajednicu.

Dr. David Ribner pomislio je na pisanje vodiča za seks nakon što je primijetio da u njegovom gradu seks shopovi jednostavno ne mogu opstati, jer nemaju mušterija ili, bolje rečeno, potencijalnih mušterija koje bi se uopće usudile biti viđene dok ulaze u dućan koji prodaje seksualna pomagala. To ga je potaklo da napiše 'The Joy of Sex and The Guide to Getting It On', vodič koji trenutačno krasi njegov ured na polici rezerviranoj do prije nekoliko mjeseci isključivo za religiozne tekstove.

Ribner je rođen u New Yorku, gdje je postao rabin i doktorirao na socijlanom radu. Nakon završenog studija, preselio se u Izrael, gdje je počeo s liječenjem i konzultacijama. U svojih 30 godina terapeutskog rada, poseban naglasak stavio je na program seksualne terapije.

Danas smatra da je vodič za seks namijenjen ortodoksnim židovima desetljećima zakasnio s objavljivanjem. Ultraortodoksni dječaci i djevojčice imaju odvojeno obrazovanje i stoga vrlo malo dodira sa suprotnim spolom, sve do prve bračne noći. Fizički dodir, poput rukovanja, dozvoljen je samo sa supružnicima ili članovima obitelji. Pristup filmovima i internetu je često zabranjen.

'Vodič za seksualnu intimnost tek vjenčanih' Ribner je napisao zajedno sa Jennie Rosenfeld, a počinje objašnjavanjem tjelesnih razlika između muškaraca i žena. Kako Ribner objašnjava, judaizam ističe seks kao nešto pozitivno, ali je javno raspravljanje o njemu postalo tabu. O seksu izvan braka se uopće ne razgovara. U knjizi čak nema ni ilustracija, a na zadnjim koricama nalaze se seksualni dijagrami – u zatvorenoj omotnici, koja se može istrgnuti i baciti. Radi se o samo tri dijagrama osnovnih poza.

'Htjeli smo ljudima objasniti ne samo gdje da stave svoje spolne organe, već i ruke i noge. Ukoliko nikada niste gledali film ili čitali knjigu, kako znati što trebate napraviti? Htjeli smo da dijagrami budu prihvatljivi za najširu moguću populaciju, bez rizika da budu napadni. Tako su nacrtane samo skice figura, bez lica', rekao je Ribner.

Vodič je izašao prošle godine na engleskom jeziku, a uskoro će izaći i na hebrejskom, kako bi bio što pristupačniji izraelskoj publici.