PLUS AUTORITETU

Šefice naređuju suradnicama da nose štikle

  • Autor: G. A.
  • Zadnja izmjena 07.08.2009 12:00
  • Objavljeno 07.08.2009 u 10:26
žena visoke pete

žena visoke pete

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Nadređene poručuju suradnicama: na važne poslovne sastanke, osobito ako znate da će muškarci biti u većini, obvezno dođite u štiklama. Naoko diskretnog dizajna, ali kvalitetne i prokušane kad je siguran hod u pitanju, visoke potpetice daju vam osjećaj samopouzdanja
Getty images

Getty images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Naoko sporedne, a tako moćne

Čak i one pripadnice ljepšeg spola koje se ne mogu zamisliti u zaista visokim štiklama reći će da ih vole vidjeti na drugima. Iako ih progone staromodne feministkinje koje misle da se žena na visokim petama samoomalovažava, šefice kažu: Samo naprijed, što više, to bolje, štikle su moćno profesionalno oružje.

Dakle, netko u činjenici da su pete stvorene kako bi neobično uspravile žensko tijelo, izbacile stražnjicu, produžile noge vide negativno pretvaranje žene u seksualni objekt. Istina, tanke visoke pete povezujemo sa seksom – i one jesu seksi – ali u posljednjih deset godina karijeristice su ih pretvorile u žensku moć, a ne podčinjenost.

Korak 'više'

Visoke potpetice su ženu navele da hoda više, doslovno, ali i psihološki. Tih par centimetara stavilo je ženu bok uz bok muškarcima u istoj prostoriji, a kad smo kod poslovnog života, bilo je to itekako važno za ženski ponos. Čak i kad su prisiljene balansirati i ponekad hodati malo 'otežano'.

Osobit status su štikle dobile i kad je svijet pohrlio u kina odgledati Seks i grad, gdje su četiri poslovno uspješne seksi prijateljice nosile ponajviše, ponajljepše, ponajbolje primjerke štikli na način da su postale najpoželjniji predmet posjedovanja svake stylish žene.

A kada je glavna glumica, Carrie Bradshaw, priznala da je na cipele potrošila 45.000 dolara, nezamisliv broj žena počeo se pitati je li to baš tako loša ideja...

Poruka je bila da je iskeširati 800 dolara za par cipela s potpisom Jimmyja Chooa ili Manola Blahnika sasvim u redu jer, osim nezamjenjivog osjećaja kada ih žena obuje, baca je u samo središte u socijalnim kontaktima.

Psihologinja Cecilia d'Felice rekla je za Daily mail da poruka koju šalje žena u visokim petama nije toliko 'Želim te okrenuti', koliko 'Želim te povesti'. U poslovnom svijetu, to je ključno za uvažavanje. Muškarci kao da osjećaju da će sa snažnom, samouvjerenom, modernom suradnicom, kakvom se ona doima u visokim petama, napredovati na poslovnom planu.

Kako je istaknula psihologinja, poslovne žene s kojima je radila mahom tvrde da im visoke pete, osim nekoliko centimetara uvis, daju i ekstra dozu samopouzdanja.

Savjet 'žena od karijere' je da baš ne treba spavati u visokim petama, s obzirom na upozorenja da visoke pete vode u žuljeve, bolna koljena i leđa, proširene vene. Nisu balerinke zabranjene za putovanje na posao i s posla, ali visoke pete od ureda do lifta i natrag neće nikome naškoditi. Na sastancima također. Kao i na važnim domjencima. Štikle su tu za pokazivanje, kao dodatak autoritetu, a ne za trčanje maratona.

Mandi Norwood, bivša urednica u Cosmopolitanu, poznata je po svojoj izjavi: 'Na poslu uvijek nosim visoke pete. Ne mogu misliti u ravnim cipelama.' Čini se da je dobila vojsku poslovnih sljedbenica.

Sipa

Sipa

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

'Seks i grad'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi