BEZ BROJANJA KALORIJA

Sedam zdravorazumskih prehrambenih pravila

30.11.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Sjećate li se kada ste bili djeca i kada je jedenje bilo vrlo jednostavno – otvori usta, prožvači i uživaj? Niste brojali kalorije, jeli ste kada ste bili gladni, prestajali ste jesti kada ste bili siti i vraćali se hitro prijateljima na igralište

Sada ste odrasli i obroke birate pažljivo. Stvari su postale puno složenije, više ne uživate i brojite svaki zalogaj. Vrijeme je da kažete – dosta! Donosimo vam 20 zdravorazumskih pravila koja će objed ponovno pretvoriti u avanturu, kao kada ste imali osam godina.

Umjesto čipsa, grickajte lješnjake
Jedite kao turist u Grčkoj
Iako možda zalazak sunca ne izgleda kao onaj u Grčkoj, riba i povrće sa žara u vašem tanjuru te čaša vina pored bit će ukusni kao da ste u Grčkoj. To je mediteranska prehrana koja je zdrava, ali i ukusna, pa ćete moći uživati. Ako je učinite redovnom na vašem jelovniku, smanjit ćete si rizik obolijevanja od srčanih bolesti. I da, bit ćete mršavi.

Najprije pročitajte deklaraciju

Morate znati što jedete, stoga bi bilo dobro da pročitate deklaraciju prije kupovine određenog proizvoda. Što ima više sastojaka, veća je vjerojatnost da je unutra ubačeno i nešto umjetno. Već i sami znate da su najbolji prirodni proizvodi koji vam jamče zdravlje i obilje energije.

Što više hrska, tim bolje

Gotovo svi ljudi vole tu i tamo grickati nešto hrskavo. Umjesto slanih grickalica, raveselite organizam jabukama, mrkvom, celerom, lješnjacima... Dobrobit grickalica krije se u dugotrajnom žvakanju. Što duže žvačete, sporije jedete, a prije postajete siti. Dakle, količinski ćete manje jesti, a bit ćete zdravi i mršavi.

U 'voćnom okusu' nema voća

Kada na etiketi ugledate proizvod na kojemu piše da ima okus pravoga voća, znajte da su u pitanju aditivi koji nemaju veze s pravim voćem. Kao što nemaju veze s voćem, tako nemaju veze ni sa zdravljem. Naprotiv! Takve proizvode definitivno morate staviti na popis stvari koje nikada ne kupujete, a ni ne jedete.

Barem jedan obrok dnevno trebao bi biti za stolom
Jedite za stolom
59 posto mladih žena jede u hodu, pokazuju neka istraživanja. Poznato je da tijekom objeda u hodu unosimo više masnoće u tijelo jer je u pitanju takva vrsta hrane. Što ste smireniji i manje pod stresom za vrijeme objedovanja, vaše tijelo uspješnije će apsorbirati važne nutritivne sastojke. Dakle, koliko god bili zaposleni, nastojte barem jedan obrok dnevno pojesti u miru i za stolom.

Kolači su zabranjeni

Bijeli šećer je kao loš dečko. U trenutku vas uzdigne energijom, a onda vas vrlo brzo spusti i ostavi nezadovoljne i s viškom kilograma. Nema ničega pozitivnog i nutritivno vrijednog u kolačima. Umjesto kolača, za desert pojedite voće, jogurt, med sorbet ili sladoled bez kreme. Sve je bolje od kolača.

Prepoznajte životinju koju jedete
Ne morate ići u lov za večeru, ali ako vam piletina izgleda kao lješnjak, niste sigurni što jedete. I kada birate meso koje je prerađeno u kobasice i salame, birate mnoštvo nezdravih sastojaka umjesto pravih nutritivnih vrijednosti. Odlučite se stoga samo za meso koje možete prepoznati čim pogledate u njega.