PROMATRAJTE I UŽIVAJTE

Sedam načina za povezivanje s djetetom

  • Autor: J.C.Š.
  • Zadnja izmjena 29.11.2008 07:25
  • Objavljeno 29.11.2008 u 07:25
majka dijete beba

majka dijete beba

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Povezivanje nije čaroban trenutak koji se događa u vezi između roditelja i djeteta. To je rastući osjećaj koji se događa kada dvoje ljudi osjeti međusobnu ljubav i tijekom vremena produbi svoj odnos

Dolazak djeteta na svijet i način na koji ga roditelji dočekuju uvelike se razlikuje od osobe do osobe. Nekim roditeljima bit će dovoljan samo jedan pogled na dijete koji će ih preplaviti osjećajima. Drugi će u čudu gledati u malo strano biće i neće biti sigurni što da misle, dok će treći možda biti zabrinuti ako odmah ne osjete jednaku količinu ljubavi prema drugom djetetu kao što je to bio slučaj kod prvog. Bitno je razumjeti da se povezanost roditelja i djeteta može dogoditi na mnogo različitih načina u različito vrijeme.

Nudimo vam sedam načina uz pomoć kojih ćete lako produbiti svoju vezu s tek rođenim djetetom:

Smanjite druge aktivnosti
Novorođenče donosi pregršt novih aktivnosti u već ionako užurbane živote roditelja. Prvih nekoliko mjeseci vrlo je važno prilikom stvaranja veze između vas i djeteta, stoga, što je moguće više, smanjite nepotrebne aktivnosti i najviše vremena provodite s djetetom.

Naviknite se na 'bebino vrijeme'
Novorođenčad ima svoj ritam. Sve im je novo i potrebno je neko vrijeme da se naviknu na novu okolinu. Svaki roditelj izgradit će poseban komunikacijski sustav sa svojim djetetom kako bi saznao što dijete treba i želi.

Promatrajte dijete
Promatranjem djeteta saznat ćete puno novih stvari o njemu. Gledajte kako se kreće, slušajte njegove zvukove i promatrajte kako se mijenja iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec. Na taj način moći ćete promatrati svijet njegovim očima, što će vam pomoći pri izgradnji osjećaja i razumijevanja.

Mazite se
Bebe žude za dodirom i trebaju ga. Potreban im je kao što im je potreban zrak i hrana. Što češće privijte dijete uz grudi i dopustite mu da što više vremena provede uz vas. Upoznajte miris svog djeteta i neka ono upozna vaš – na ovaj način ćete se prirodnije povezati.

Čitajte stručnu literaturu, razgovarajte s drugim roditeljima
Ako nemate prethodnog iskustva s novorođenčadi ili mislite da ne znate dovoljno, od velike pomoći bit će stručna literatura o razvoju djece ili pak iskustva drugih iskusnih roditelja. Ako se osjećate bespomoćno, zabrinuto ili iscrpljeno, iskustva drugih roditelja dat će vam do znanja da niste sami i bit će vam od velike pomoći.

Odvojite vrijeme samo za sebe
Samo tridesetak minuta dnevno odvojite samo za sebe. To će vam pomoći da 'napunite baterije'. Ovo je vrlo važan dio u procesu povezivanja s djetetom, na ovaj način povratit ćete energiju da biste opet mogli uživati u svom djetetu. Priuštite si opuštajuću kupku, pišite dnevnik, prošećite, pričajte s prijateljicom ili otiđite na masažu.

Uživajte u ranim danima
I dok mnogi 'novopečeni' roditelji ponekad požele da im je dijete malo veće, iskusniji roditelji će uglavnom reći kako su važni i vrijedni rani dani provedeni s djetetom. Stoga, uživajte u svakom trenutku.

Više o ovoj i sličnim temama na www.trigon.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi