od vintagea do održivih

Sedam ključnih modela: Ovo su torbice koje baš svi žele ove sezone

26.06.2022 u 18:35

Bionic
Reading

Modna sezona ove godine donosi vrlo uzbudljive modele, ali se i poigrava različitim materijalima, sve više se okreće održivim modelima, a zabilježen je i povratak vječne klasike s modernim detaljima, kao i vintage komada. Svo to modno poigravanje vidljivo je na torbicama predstavljenima vrlo uzbudljivim modelima, a ovih sedam viđat ćemo posvuda

Za razliku od konfekcije, nakita i cipela, trendovi vezani za torbe obično su malo prolazniji. Prisjetimo se samo Jacquemusove mini torbe za proljeće/ljeto 2018., koja je bila posvuda, a onda je naglo iščezla kao što se i pojavila. Osim toga, meke pillow torbe praktički su definirale 2019. godinu, a ekstremno isticanje logotipa koje je vladalo 2020. na kraju je ustupilo mjesto modnoj suzdržanosti. Naravno, postoji i nekoliko klasičnih iznimaka od ovog pravila, poput Chanelove legendarne torbe 11.12, torbe Lady Dior s potpisom istoimene legendarne modne kuće ili uvijek popularne birkinice.

No najveći trendovi za 2022. godinu nalaze se na granici između trenutnih modnih krikova i bezvremenskih arhivskih modela, kaže Libby Page, viša urednica tržišta Net-a-Portera, piše Harper's Bazaar. 'Etablirani modni brendovi i dalje bilježe dobre rezultate, a kupci se u posljednje dvije godine sve više usredotočuju na kupnju luksuznih modela', kaže Page.

Drugi trendovi koji dolaze u fokus uključuju zaokret prema ručnoj izradi, kao što je pletena shopper torba brenda JW Anderson, Chloéina makrame torba te drugi tkani modeli koji se mogu spojiti s različitim stilovima. A tu je i živahan dodatak neonskih boja zahvaljujući sada legendarnoj zelenoj varijanti Bottege Venete.

  • +17
Trendi torbe za 2022. godinu Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Stilistica Rachael Wang, nepokolebljiva pobornica etičke mode, kaže da najveći ovogodišnji trend nema nikakve veze sa siluetom ili bojom torbi. Umjesto toga, usredotočilo se na napredak u korištenju materijala. 'Mislim da ćemo vidjeti povećan interes za kožne alternativne torbice koje imaju smanjen loš utjecaj na okoliš', kaže Wang, ističući torbu Frayme Stelle McCartney, izrađenu od kože gljiva na bazi micelija.

Ručno pletene torbe

Tkane torbe predstavljaju jednu od najboljih modnih kupovina ove sezone. Trend je dijelom pokrenuo Jasmin Larian Hekmat iz Cult Gaie, u prošlim sezonama pripomažući popularizaciji košare torbe od ratana. Ove sezone izdvajaju se pleteni modeli kao što je već spomenuta shopper torba JW Andersona, makrame primjerak s potpisom Chloé i Loeweova torba Mermaid, predstavljena u predjesenskoj kolekciji 2022. te izrađena od recikliranih boca izvađenih iz oceana.

Torbice istaknutih nijansi

Istaknute i moćne boje ove sezone prisutne su u svim kategorijama, a kako navodi Page, prodaja zelenih torbi povećala za 151 posto. Torba boje limete Bottege Venete nesumnjivo je doprinijela ovom trendu, a ostale nijanse koje će vladati ovom sezonom su zelenkaste i ružičaste.

Ekološki održivi modeli

Ove sezone u porastu je interes za alternativnim modelima kožnih torbi čija proizvodnja ima smanjen utjecaj na okoliš. Kožne torbe Stelle McCartney postale su veganska alternativa, a brendovi poput Santosa, koji ih proizvode od kože kaktusa, i Junes, koji uključuje plastični otpad u slatke biorazgradive mrežaste torbe, dokazuju da je održivost više od trenda.

Povratak vintage modela

Nakon završetka razdoblja logomanije brojni luksuzni brendovi vraćaju se korijenima. Gucci se okreće svom starinskom, arhivskom dizajnu i ponovno ga stvara na nove načine. Prerađena torba Jackie naišla je na oduševljenje, a mnogi jedva čekaju lansiranje obnovljenog modela Gancio s predivnim vintage prizvukom. Pažnju privlači i Saint Laurent jer također poseže za arhivom i vraća ključne stilove u novim i uzbudljivim iteracijama.

Torbe u obliku polumjeseca

Ovalne i torbe izrezane u obliku polumjeseca ove sezone dolaze u fokus, no sa znatno većim poigravanjem po pitanju oblika. Naime ovoj kategoriji pribrajaju se i modeli u hobo obliku te neodoljivo prizivaju stil 90-ih.

Oversized torbe

Popularni početkom 2000-ih, predimenzionirani modeli vraćaju se na velika vrata. Tkane shopper torbe, modeli u obliku košare te oni pozamašnih dimenzija s potpisom brendova kao što u The Row, Proenza Schouler White Label i Loewe, posebice njegov XL model Flamenco, ponovo su u trendu, a osvajaju velikom praktičnošću.

Metalni detalji

U prošlim sezonama nije nedostajalo torbica ukrašenih metalnim lančićima, ali ove godine taj trend viđamo posvuda. Brendovi kao što su Sonya Lee, Kara i Blumarine prigrlili su velike i odvažne ukrase uglavnom u srebrnim bojama.