LAV MEĐU MAČIĆIMA

Sébastien Loeb ponizio konkurenciju na Pikes Peaku!

01.07.2013 u 13:51

Bionic
Reading

Francuski vozač Sébastien Loeb, poznat i kao deveterostruki WRC prvak svijeta postavio je nova mjerila autosporta. Na svom prvom nastupu na legendarnom Pikes Peak Hill Climbu pomeo je konkurente i postavio novi rekord, nadamo se da sjedite, minutu i pol bolji od staroga!

Do prošle godine samo je šačica odabranih odvezla 20 kilometara Pikes Peaka za manje od deset minuta. Rhys Millen dičio se apsolutnim rekordom od devet minuta i 46 sekundi i ove godine dovezao čudesni Hyundai Genesis s otprilike 900 konja s ciljem da ga još poboljša!

No, tu je bio i Sébastien Loeb u Peugeotu 208 T16 Pikes Peak. Specijalno za ovu utrku Peugeot je složio bolid sa 875 konjskih snaga i isto toliko kilograma mase! Apsolutni kralj relija Loeb nije baš u karijeri vozio brdske utrke, a za Pikes Peak se pripremao na Mt. Ventouxu u Francuskoj.

Zatim se preselio u SAD i tri tjedna trenirao na nadmorskim visinama iznad 3.000 metara. Na dan utrke prijetili su oblaci, bilo je i odgoda, ali Loeb je mrtav-hladan stisnuo gas i doslovno ismijao galeriju asova koji žive za Pikes Peak. Startao je prvi u Unlimited klasi i, kako sam tvrdi, odlučio ići do daske.

Kompjuteri u Peugeot Motorsportu izračunali su da bi savršena vožnja savršenom linijom mogla biti nezamislivih osam minuta i 15 sekundi, no nadali su se da će realno postići 9,30 i tako pobijediti rivale. Ali Loeb je imao druge planove. Nitko ne zna izračunati gdje je kompjuteru 'ukrao' pune dvije sekunde, ali njegovo vrijeme i apsolutni rekord staze sada je bolesno malih 8:13.878! Uostalom, isto je napravio kad su ga pozvali da debitira na Rally Crossu na X Gamesima prije godinu dana. Bio je toliko superioran da je bilo smiješno za gledati.

Usput, još su dvojica vozača (Rhys Millen i Carlin Dunne) išli bolje od starog rekorda, ali dosta iznad 9 minuta, a Nobuhiro Monster Tajima postavio je rekord za električne aute koji je sada itekako respektabilnih 9:46.530. No svi su doslovno ostali u dimu najboljeg vozača na svijetu svih vremena. Točka.