BEZ STRESA

Savjeti za bezbolniji povratak u školu

02.09.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Nije lako vratiti se svakodnevnim školskim obvezama nakon bezbrižne ljetne uživancije. Donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu olakšati povratak u školu

Iako se neki vesele početku škole (vjerovali ili ne, ima i takvih), za sve one kojima škola baš i nije previše draga donosimo nekoliko korisnih savjeta kako bi im početak nastave bio što manje bolan. Školski život, slažemo se, vrlo je stresan. Zato smo se prisjetili nekoliko stvari oko kojih se ne biste trebali živcirati, što će vam barem malo olakšati 'back to school' period.

Oprezno s brojem školskih aktivnosti: Znamo da biste htjeli dokazati svima kako vam podjednako dobro idu sport, umjetnost ili različite društvene aktivnosti, ali tako biste se mogli samo zatrpati obvezama, a da ni u čemu iskreno ne uživate, savjetuje Huffington Post. Nije sve u količini! Fokusirajte se na ono što zbilja volite i što vam donosi zadovoljstvo. A osjećat ćete se manje pod stresom.

283521,283375,283430,283374Nemojte pred sebe postaviti nerealne ciljeve: Naravno da svi želimo imati što bolje ocjene, ali bitka za 5,0 može dovesti do neizdrživog pritiska. Imate dojam da užasno puno učite, a ocjene to nimalo ne pokazuju? Poradite na svojim vještinama učenja, a ukoliko vaš prijatelj ili prijateljica imaju više uspjeha u pojedinim predmetima, zamolite ih da vam pomognu. I neka vam ne bude neugodno zbog toga.

Ljetni praznici vam nisu bili baš kao iz snova: Niste doživjeli ljetnu ljubav ili bili na ljetovanju koje ćete pamtiti cijeli život? I to je sasvim u redu. Možda ćete se osjećati luzerski dok prijatelji prepričavaju svoje ljetne doživljaje – ali to ne znači da ste manje vrijedni. A tko zna jesu li i njihove priče baš istinite... Možda su vaše ljeto uljepšali mali trenuci poput dobre knjige koja vam je promijenila pogled na svijet ili filma koji vas je natjerao na razmišljanje. Iako su to naizgled sitnice, one su ujedno velike jer su unijele nešto novo u vaš život.

Niste ostvarili cilj 'savršeno tijelo za novu školsku godinu': Ah, to zvuči toliko poznato: 'Cijelo ljeto ću se pridržavati dijete i vježbat ću da do jeseni i početka škole izgledam savršeno.' I eto, ljeto je prošlo, a cilj niste sproveli u djelo? Nemojte očajavati zbog toga. Oboružajte se samopouzdanjem i nosite odjevne kombinacije koje su savršene za vas, a koje će naglasiti ono što je lijepo (i lukavo sakriti nedostatke). Ali svakako se nastojite zdravo hraniti i ne zaboravite na tjelovježbu.

Savjet za kraj!
Aktivirajte se: Promijenite svoj odnos prema školi i učenju. Od samog početka pokažite svoju zainteresiranost za nastavu, zalažite se na satovima, sudjelujte u raspravama, postavljajte pitanja… Vrlo ćete brzo popraviti svoju sliku o sebi, a nakon što i ocjene budu bolje, škola vam možda više neće biti toliko odbojna. Ne treba posebno spominjati da ćete biti zadovoljniji sobom, a sigurno neće izostati ni pohvale staraca (to samo može pozitivno utjecati na duljinu izlazaka, džeparac i ostale privilegije koje nisu za odbaciti). Nije loše pokazati svoju zainteresiranost već prvoga tjedna, kada profesori pamte učenike koji se zalažu.

I sretno u novoj školskoj godini!