MODERAN I ŠIK

Šarmantan stan od 64 m2 osvojit će vas na prvu

02.06.2016 u 07:03

  • +12

Stan u potkrovlju

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hugo Hébrard photographe d'architecture

Bionic
Reading

Potpuno renoviran stan u predgrađu Pariza sjajno spaja rustikalne arhitektonske elemente i suvremeno uređenje interijera

Stan koji se prostire na 64 četvorna metra nalazi se u potkrovlju, a klijenti su kod preuređenja željeli maksimalno iskoristiti prostor i u stan unijeti što je moguće više dnevnog svjetla, što je arhitektica Prisca Pellerin iz studija Prisca Pellerin Architecture & Intérieur postigla pomoću strateški raspoređenih krovnih prozora.

Stan je bio u derutnom stanu, a najveći izazov bio je pretvoriti ovaj malen i neugledan tavanski stan u prostor koji će budući stanari ponosno nazivati domom, za što je arhitektica imala na raspolaganju ograničen budžet od 30.000 eura koji je uključivao i namještaj.

Vizualno veći prostor postignut je novim rasporedom, fluidnijim, prozračnijim prostorom, niskim komadima namještaja koji ne zatvaraju prostor, ali i nijansama bijele i sive boje. Klijenti su dobili ugodan i mladenački šik prostor za život bez narušavanja zadanog budžeta i skupih dizajnerskih komada namještaja.

Iza retro metalnih vrata sa staklenim okvirima nalazi se zanimljivo projektirana kupaonicanasuprot koje je minimalistički uređena kuhinja iz Ikee. Krevet u spavaćoj sobi rađen je po mjeri i nalazi se na posebno izrađenoj drvenoj platformi, čija jejedna strana presvučena kožom i velurom te služi kao noćni ormarić iprostor za odlaganje.

Zbog korištenja bijele boje, ovaj šarmantan francuski stan ni u jednom trenutku ne djeluje hladno, već osvaja jednostavnošću i čistim linijama. U ovaj neveliki prostor dozu svježine unosi zelenilo, a dodatan šarm mu daju stare drvene grede koje dominiraju prostorom, ali ga pri tom ne opterećuju.

Korištenjem različitih tekstura (cigla, mat i sjajna boja, površine viska sjaja koža, velur...) stvara se dinamična igru sjene i svjetla, ali se ujedno pojačava osjećaj prostora i naglašava njegova skulpturalna struktura.