NAJMANJE NESREĆA

S ovim avioprijevoznicima je najsigurnije letjeti

04.10.2013 u 10:34

Bionic
Reading

Zračni promet, barem statistički gledano, vrlo je siguran i unatoč mnogim nesrećama, mala je šansa da ćete se upravo vi naći na kobnom letu. No ako si želite povećati šanse, pogledajte koje kompanije usprkos velikom broju letova imaju najmanje nesreća s poginulima

Top listu najsigurnijih zrakoplovnih kompanija portal Askmen sastavio je na temelju podataka o zrakoplovnim nesrećama od 1985., a u obzir su došle tvrtke s najmanje milijun letova.

Cathay Pacific
Ova tvrtka sa sjedištem u Hong Kongu osnovana je 1946., a na popis se svrstala vrlo respektabilnim rekordom. Posljednju fatalnu nesreću njezini su zrakoplovi imali 1972. i otad je letjela bez incidenata. Tvrtka pokriva više od 100 destinacija u 36 zemalja, a više je puta osvajala prestižne međunarodne nagrade.

TAP Portugal
Portugalski nacionali zračni prijevoznik posljednju je veliku nesreću imao 1977. Za dvije godine obilježit će 70 godina postojanja, a osim dobre sigurnosne statistike, može se pohvaliti da leti u više od 30 zemalja na više od 1.600 letova tjedno.

Aerolineas Argentinas
Jedina kompanija iz Južne Amerike na ovom respektabilnom popisu je nacionalna zrakoplovna tvrtka iz Argentine. Iako korijene vuče još iz 20-ih godina prošlog stoljeća, tvrtka je sadašnji identitet stvorila 1950. kada se udružilo više argentinskih zračnih prijevoznika. Nakon što je devedesetih bankrotirala, država je 2008. preuzela vlasništvo. Zadnji fatalni let tvrtka je imala 1970., no odličan je rezultat zasjenila afera s hranom zaraženom kolerom 1992. godine.

Air New Zealand
Kompanija koja vjerojatno mora napraviti najviše kilometara da bi došla do bilo kojeg odredišta leti od 1965. iako korijene vuče iz 40-ih. Kompanija pokriva cijeli svijet pa ako želite letjeti sigurno oko svijeta, Air New Zealand pravi je izbor. Posljednji koban let imala je 1979., a od tada je više od milijun i pol letova prošlo bez problema.

Aer Lingus
Jedna od najmanjih tvrtki na popisu, Aer Lingus nije čak ni najveći zračni prijevoznik u svojoj zemlji. No najstariji je jer je osnovan 1936., a svakodnevno leti po Europi, Africi i Sjevernoj Americi. Fatalnu nesreću nije imao 40 godina, a godišnje preveze oko 10 milijuna putnika.


290230,289594,288950,288925Finnair

Finska kompanija ima zadivljujući rekord – fatalnu nesreću nije imala 50 godina, od 1963. Iako je pod današnjim imenom poznata od 1953., utemeljena je tridesetak godina ranije, a tijekom Drugog svjetskog rata polovinu flote preuzela je vojska. Posebnost finskog avioprijevoznika je to što preko Arktika puno kraće leti do Azije. Godišnje na 55 međunarodnih odredišta preveze oko 10 milijuna putnika.

Qantas
Tvrtka bogate povijesti koja je 1920. osnovana u Australiji jedna je od najstarijih na svijetu, a leti do 182 odredišta u 44 zemlje. Posljednji fatalan let imala je 1951., a više od 2,5 milijuna letova odradila je bez problema. Skytrax ovu tvrtku godinama svrstava u sam svjetski vrh.

All Nippon Airways (ANA)
Nekoliko milijuna putnika ova kompanija svake godine prevozi do 35 zemalja i nikakvih problema nije imala od 1975. Osnovana 1952., ANA je prepoznata kao jedna od najtočnijih kompanija, a osvojila je niz međunarodnih nagrada. Kompanija ističe da joj je sigurnost prioritet i nakon toliko letova bez udesa, jasno je da nije riječ o praznim obećanjima.

Air Canada
Osnovana 1936., Air Canada leti na 178 destinacija diljem svijeta, a među najsigurnije kompanije se svrstala jer je od posljednje fatalne nesreće 1983. odradila gotovo pet milijuna letova. Iako se posljednja nesreća s poginulima dogodila kasnije nego u drugih kompanija s ovog popisa, broj sigurnih letova Air Canadi daje mnogo kredita. Tim više što je riječ o kompaniji koja godišnje preveze 35 milijuna putnika i svakog dana ima oko 1.400 letova.

British Airways
Bez fatalne nesreće od 1976. otkad je imala više od šest milijuna letova, britanska nacionalna zračna kompanija prvak je ove liste. Sljedeće godine Air Canada obilježit će 95. rođendan pa je jedna od najstarijih kompanija na svijetu koja i dalje prevozi putnike. Na stotine destinacija svake godine preveze između 30 i 40 milijuna putnika.