OD ŠALE U ZBILJU

Ruski Muzej povijesti umjetnosti zaposlio mačka

10.04.2016 u 10:59

Bionic
Reading

Prvotravanjska šala za ruskog mačka pretvorila se u zbilju – dobio je posao u Muzeju povijesti umjetnosti

Osoblje Muzeja povijesti umjetnosti u ruskome gradu Serpuhovu prvoga travnja odlučilo je poigrati se s lokalnim medijima, ne očekujući da će ih sedma sila shvatiti 'ozbiljno'.

Uprava muzeja prvoga travnja napisala je lažnu molbu za posao u ime mačka Mareja koji posljednjih godinu dana uveseljava osoblje i posjetitelje muzeja dočekujući ih na vratima.

Marejeva molba bila je vrlo jednostavna: ‘S obzirom na to da sam izravni potomak Marejevih (nekadašnjih vlasnika muzejske zgrade po kojima je Marej dobio ime), molim vas da me zaposlite u svom muzeju. Mačak Marej’.


Na kraju molbe umjesto potpisa je bio otisak Marejeve šape. Prvoaprilska šala je bila simpatična i činila se uspjelom sve dok novinari nisu počeli 'bombardirati’ muzejsko osoblje pitanjima o novom zaposleniku, zbog čega je osoblje odlučilo šalu pretvoriti u stvarnost i Mareja angažirati kao službenog vratara.

Radno vrijeme mu je svakodnevno od devet ujutro do pet poslijepodne sa stankom za ručak i povremenim kraćim i duljim izlascima o kojima odlučuje sam. Osim što dočekuje osoblje i posjetitelje muzeja na vratima, mota se oko izložaka i nogu posjetitelja, a ne pada mu teško ni kada ga netko pomiluje ili uzme u naručje.

U muzeju je postavljeno posebno mjesto na kojemu Marej ureduje, a ima i malu košaru u kojoj noću spava.

‘Svi zaposlenici muzeja vole Mareja. Često se s njim fotografiramo, a mnogi mu nose hranu od doma zbog čega se u zadnje vrijeme malo udebljao. A naši posjetitelji ga obožavaju... snimaju selfieje s njim’, rekla je za Buzzfeed zaposlenica muzeja Nina Strelkova.