ZA SVA VREMENA

Rukavice - omiljen i koristan zimski modni dodatak

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 18.02.2010 11:09
  • Objavljeno 18.02.2010 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U hladna zimska jutra gotovo je nezamislivo izaći iz kuće bez rukavica. One nas štite od hladnoće, a osim toga uz šal i kapu postaju važan modni dodatak

Rukavice imaju dugu povijest. Spominju se u Homerovoj 'Odiseji'. Odisejev otac Laert nosio je rukavice dok je šetao svojim vrtom kako bi izbjegao da ga izbode kupinovo trnje. Ipak, u nekim prijevodima se tumači da Laert nije nosio rukavice već da je prevukao rukave preko ruku da bi se zaštitio.

Oko 440. godine prije krista Herodot je napisao da je Spartanac Leotihida bio inkriminiran rukavicom punom srebra koju je primio kao mito.

Rukavice kao pravi modni dodatak, kakav i danas poznamo, počele su se nositi u 13. stoljeću. Uglavnom su bile izrađene od lana i svile te su nerijetko bile dugačke čak do lakta. Zanimljivo je da se rukavice nisu smatrale poželjnima kod ćudorednih žena, pa su negdje donijeti i zakoni kojima su se zabranjivale određene vrste rukavica. Tako su 1560. godine namirisane rukavice bile zabranjene u Rimu.

U 16. stoljeću rukavice doživljavaju svoj pravi procvat. Popularizirala ih je kraljica Elizabeta prva, koja je nosila rukavice bogato ukrašene vezovima i drugim ukrasima. Kraljica ih je obično skidala za vrijeme društvenih događanja. Kažu da je njihovim bogatim ukrasima željela privući pozornost na svoje lijepe ruke kada bi skinula rukavice.

Kod muškaraca rukavice nisu bile nepoznanica.
Štoviše, bile su znak prestiža i pripadnosti visokom društvenom sloju. U mnogim grobnicama kraljeva uz krunu su pronađene i bogato ukrašene rukavice.

I u crkvi rukavice su se koristile u dalekoj povijesti. Od 10. stoljeća pa nadalje rukavice su se nosile za vrijeme misnog slavlja kako bi ruke ostale čiste za ovaj sveti događaj. Mnogi smatraju da su ih najviše koristili karolinški biskupi jer su željeli da sve oko njih djeluje bogato i kićeno pa su tako voljeli i bogato ukrašene rukavice.

Rukavice kao modni dodatak

Postoje različite dužine rukavica pa tako najčešće susrećemo klasične, do zapešća. Do lakta su elegantnije i obično se nose na nekim svečanostima, kao što su krizma, vjenčanja ili slično a za svečanosti su tu i rukavice duge do ramena.

Vječne klasičarke zasigurno će izabrati rukavice, šal i kapu u istoj nijansi. Otkačene, pomalo boho ili avangardno orijentirane djevojke sigurno će izabrati rukavice kojima su prsti svaki u drugačijoj boji te uz to isto tako šarenu kapu i šal. Za one još neformalnije cure tu su i rukavice bez prstiju koje su silom prilika (i iz nažalost praktičnih razloga) među prvima osmislili američki beskućnici.

Stilisti kažu da je najvažnije, kad nosite torbu, da ona i rukavice budu iste boje. Kako bilo, sigurno nećete pogriješiti ako smislite neku samo svoju ludu kombinaciju

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi