NEREALNA SLIKA

Romantične komedije mogu uništiti ljubav

16.12.2008 u 10:00

Bionic
Reading

Iako se vjerovalo da je romantičan film izvrstan odabir za prvi izlazak, znanstvenici se neće s time složiti. Naime, bezazlena zabava uz romantičnu komediju mogla bi vam uništiti vezu jer pruža ljudima nerealističnu sliku ljubavi i veza

Filmovi poput 'Dnevnika Bridget Jones' i 'Notting Hilla', učinit će da i u stvarnom životu tražite takve idealne situacije.
Istraživači su otkrili da oni koji gledaju romantične komedije vjeruju u sudbinsku ljubav, više nego oni koji gledaju druge žanrove.

Osim toga, skloni su vjerovati u to da se savršena veza događa odmah te da na njoj ne treba raditi.
Samo jedna romantična komedija može promijeniti pogled na ljubav, kažu znanstvenici.

'Ne želimo ubiti radost i poručiti ljudima da ne gledaju takve filmove. Samo želimo upozoriti ljude da malo kritičnije gledaju takve filmove i poruke koji oni šalju', rekao je doktor Bjarne Holmes koji je vodio istraživanje.

U prvom dijelu istraživanja, doktor Holmes i njegovi kolege s Instituta za obitelj i ljudske odnose na Heriot Wattu u Edinburghu, proučavali su čak 40 filmova od 1995. do 2005, između ostalih You’ve Got Mail, Maid in Manhattan The Wedding Planner.

U gotovo svim mainstream komedijama parovi se odmah zaljube jedno u drugo i vjeruju da ih je spojila sudbina.

Također, u takvim komedijama parovi su skloniji opraštanju prevare nego u stvarnom životu, otkrili su znanstvenici.
'U romantičnim komedijama parovi se odmah razumiju. No ako tako postavljate stvari, u stvarnom životu vam slijedi veliko razočaranje', rekao je dr. Holmes.

U drugoj studiji stotinu studenata volontera gledalo je film Serendipity, romantičnu komediju s Kate Beckinsale i Johnom Cusackom, a drugih stotinu gledalo je dramu Davida Lyncha.

Upitnik koji su kasnije popunjavali otkrio je da su oni koji su gledali romantični film skloniji vjerovati u sudbinu.
Treća studija potvrdila je da su ljubitelji romantičnih komedija nepopravljivi romantici te da vjeruju da je njihova ljubav predodređena i da ih čeka.