BRZO I UKUSNO

Recept Jamiea Olivera: Tunjevina s povrćem i začinima idealna za ljetne dane

27.06.2023 u 11:26

Bionic
Reading

Za pripremu ovog recepta iz nove kuharice Jamiea Olivera 'Jedan' bit će vam potrebno nekoliko namirnica i jedna posuda, a sve će biti gotovo za približno pola sata

Potrebni sastojci:

  • 3 velike mrkve
  • 1 luk
  • 1 staklenka pečenih crvenih paprika od 460 g
  • 1/2 svježeg crvenog čilija
  • 20 g dimljenih badema
  • 1 svežanj bosiljka (30 g)
  • 2 odreska tune od 120 g
  • 150 g focaccie

Priprema:

Zakuhajte vodu u električnom kuhalu. Na srednje jak plamen stavite neprianjajuću tavu promjera 30 cm, u nju ulijte 400 ml kipuće vode iz kuhala. Očistite i operite mrkve, razrežite ih prvo po duljini, pa ukoso na ploške debljine cm.

Oljuštite, krupno narežite i dodajte luk. Ocijedite, narežite i dodajte pola predviđene količine pečene paprike. Poklopite tavu i kuhajte 20 minuta. Za to vrijeme u blenderu izmiksajte preostale paprike, čili i bademe, a po potrebi umak razrijedite s malo vode. Začinite ga da bude savršen.

Otrgnite listiće bosiljka. Tavu nakon 20 minuta otklopite i pričekajte da ishlapi preostala tekućina u njoj, sve povremeno promiješajte i tako dok mrkve malo ne požute. Dodajte većinu listića bosiljka, nekoliko zgodnih sačuvajte za kasnije, sve pošteno promiješajte i začinite solju i paprom.

Povrće razdijelite na tanjure, tavu obrišite papirnatim ručnikom i vratite na jak plamen.

Odreske tune premažite s malo maslinovog ulja i pospite s vrlo malo morske soli i crnog papra pa ih sa svake strane pecite 1 minutu ili dok ne budu pečeni baš onako kako volite. Poslužite ih s umakom od paprike posutim preostalim listićima bosiljka i mrvicom crnog papra, i ne zaboravite focacciu – po želji je malo zagrijte.

Eventualno preostali umak bit će ukusan uz jaja ili piletinu.

Jednostavne zamjene: Ako ne možete naći dimljene bademe, slobodno se zabavite i sa slanim orašastim plodovima i dimljenom mljevenom paprikom.

Jamie Oliver, jedan od najprodavanijih autora kuharica na svijetu, a sad nam je stigla i nova s najukusnijim receptima kojima sva jela pokušava svrstati – u isti lonac. Osmišljeni u suradnji s uspješnim britanskim nutricionistima, njegovi recepti, osim što su vrlo ukusni, prate sva načela zdrave i pravilne ishrane.

U svome najnovijem djelu, kuharici 'Jedan' u izdanju Mozaika knjiga, Oliver sva ta saznanja prikuplja i kombinira na nove načine kako bi svako jelo mogao pripremiti u samo jednoj posudi. Recepti koje pritom nudi iznimno su domišljati, ukusni i opojnih mirisa, ali i vrlo praktični i ekonomični te iznimno laki i brzi za pripremiti.