OPREZ

Reagirajte na vrijeme: Ovo su jasni znakovi da je vaš brak u krizi

15.01.2021 u 17:26

Bionic
Reading

Svaki partnerski odnos ima svoj tijek i faze kad osjećamo jaku povezanost te razdoblja kad se sve više udaljavamo ili se ne slažemo baš najbolje

Obzirom da smo u iznimno stresnom periodu pa su obiteljski i bračni odnosi pod velikom kušnjom globalne pandemije jer nitko ne zna što donosi budućnost, neslaganje između partnera još više se može produbiti.

Potražiti pomoć, slažu se stručnjaci, ne smije biti tabu, a o tome je u javnosti otvoreno govorila i pjevačica Pink.

Američka glazbenica bez dlake na jeziku ispričala je u intervjuu da je bračni savjetnica Vanessa Inn spasila njezin brak s Coryjem Hartom s kojim ima dvoje djece.

'Gotovo od samog početka naše veze, već godinama Carey i ja idemo bračnom savjetniku. Oboje dolazimo iz disfunkcionalnih obitelji i nemamo model kako održati obitelj zajedno i živjeti ovaj ludi život. To je jedina slamka za koju se držimo i koja nas je održala', bila je iskrena poznata pjevačica.

Stručnjaci ističu kako oni partneri koji prekasno krenuti tražiti stručnu pomoć, nemaju velike izglede.

Psihijatarica Gail Saltz smatra da nikako nije dobro ukoliko se predugo čeka na traženje stručne pomoći te da je najbolje rješenje ako se stručna pomoć potraži u trenutku kad se radi o manjim neslaganjima.

'Lakše je raditi s parovima koji odluče intervenirati prije nego što šteta zaista postane velika', slaže se Tracy K. Ross, obiteljska terapeutkinja. Uz pomoć terapeuta, dodaje ona, mogu se uspješno prekinuti negativni ciklusi, otkriti što uzrokuje sukobe i udaljavanje te par ponovno približiti.

Stručnjaci su jednoglasni kako su svi odnosi jedinstveni te da nema univerzalnog rješenja, no evo koji znakovi jasno ukazuju da je vaš brak u krizi:

Više ne osjećate povezanost s partnerom

U prvim godinama veze, sve je ružičasto, lijepo i uzbudljivo, no ta se početna strast, sasvim je logično, vremenom mijenja. Ipak, parovi koji su vrlo bliski znaju kako je za održavanje te povezanosti među partnerima bitan stalni rad, a to su male sitnice koje čine život ljepšim poput zagrljaja, poljubaca, kontakta pogledom, izražavanja podrške ili naklonosti... Zabrinjavajuće je kad neke partnerove mane nam počinju više smetati i postaju vam naglašenije nego pozitivne strane. Razmislite kako vidite svog partnera/icu: postoji mogućnost da i on/a vas tako vide te svakako razgovarajte o tome.

Seksualni problemi

Bračni parovi koji imaju problema u vezi, često imaju loš seksualni život kojeg ili nema ili je jedna strana nezadovoljna. Nezadovoljstvo seksom jedan je od najčešćih razloga zbog kojih parovi traže stručnu pomoć, kaže T. K. Ross. Osoba koja želi više seksa osjeća se odbačena od strane svog partnera koji se pak s druge strane može osjećati kao da je pod velikim pritiskom. Problemi oko tjelesne bliskosti frustrirajući su ili zastrašujuće te je parovima oko toga najčešće nelogodno tražiti pomoć no to nepovratno nagriza njihov odnos.

Komunikacija

Komunikacija koja 'šteka' ili je uopće nema, veliki je kamen spoticanja u mnogim vezama. Korijen je sukoba partnera jer se često jedna osoba ne osjeća dovoljno 'saslušanom'.

Obiteljska terapeutkinja Tracy K. Ross otkrila je neka pravila koja terapeuti dijele sa parovima: Izbjegavajte izjave 'mi' i umjesto toga govorite s 'ja', klonite se riječi 'uvijek', 'nikad' i nemojte generalizirati. Pokušajte sami primijeniti ove smjernice, ali znajte da glatka komunikacija nije laka, a ponekad vam može pomoći i neutralna strana.

Jedan je partner imao fizičku ili emocionalnu vezu

Svakodnevno dopisivanje s kolegom/icom, čavrljanje sa simpatičnim konobarom/icom gdje kupujute kavu za van ili primanje upozorenja za svaki post vašeg bivšeg na društvenim mrežama može se činiti bezazlenim ponašanjem. Ali ovim malim koketiranjima sve se može lako pretvoriti se u neprimjerenu emocionalnu bliskost - ili fizičku. Nije samo preljub ono što opterećuje vezu, kaže ona, već tzv. emocionalna izdaja - bliskost s nekim izvan vaše veze i pretjerana prisutnost u nečijoj svakodnevici - također može biti znak za podizanje 'crvene zastave' u vezi.

Svaki razgovor završava burnom svađom

Započeli ste razgovor o nekoj temi koji se pretvorio u veliku svađu? Ako vam se to često događa, to bi također mogao biti znak kako su partnerove negativnosti koje su prije bile čak i simpatične, postaju, sve veći kamen spoticanja u vezi. Terapeuti savjetuju da čim prije potražite stručnu pomoć jer je mogućnost vođenja kvalitetne komunikacije od velike važnosti za opstanak veze.

Jedna strana razmišlja o prekidu

Kad veze ne funkcioniraju, prekid postaje sve izglednija solucija pa čak i ako ste godinama zajedno. Možda ste vi ili vaš partner vizualizirali korake koji uključuju druge opcije poput seljenja iz zajedničkog doma, angažiranja odvjetnika... Ovdje od presudnog značaja može biti upravo terapija kao posljednji pokušaj da se odnos riješi. Dakle, ako ste u situaciji da se vaš partner želi razdvojiti, a vi to ne želite, razmislite o savjetovanju. 'Samo prijavljivanje i pojavljivanje na terapiji za parove hrabro je i rizično, a čin okretanja prema vezi i traženje rješenja može pomoći', ističe Ross.