JESEN KAO INSPIRACIJA

Raskoš boja i detalja za topliju atmosferu doma

Bionic
Reading

Različite emocije pobuđene jesenskim ugođajem stvorit će i različite ideje za jesensko preuređenje doma. Prepustite se vlastitim doživljajima te odaberite stil uređenja koji vam najviše odgovara

Za sve one u kojima jesen budi sjećanja na prošlost, preporučljivi su retro stilovi uređenja. Kombinacija suvremenog stanovanja i elemenata prošlih vremena, predstavlja posebnu vrijednost koja se može izraziti i kroz kvalitetno uređenje prostora. Dvije su mogućnosti unutar odabira ovakvog stila – totalni retro ili moderan dizajn obogaćen pojedinačnim retro elementima i detaljima. Mnogobrojne kombinacije stilova, boja i prostornih odnosa mogu svoju izvornu ideju povući upravo iz prirode i njezina jesenskog preobražaja.

Uvođenje naglašene strukture te prirodne boje drva približavaju nas naturalnom ugođaju i pojačavaju osjećaj opuštenosti u prostoru. U modernom ili nekom drugom stilskom izražaju, drvo uvijek izražava svoju moć i toplinu te s razlogom zauzima istaknutu poziciju u kreiranju interijera. Paleta zemljanih boja idealno će upotpuniti priču o drvu, jeseni i toplom domu. Primjena kamena ili opeke u oblikovanju zidnih ili podnih ploha, uklopit će se u ideju naglašenog prirodnog ugođaja.

Jesen je također mnogima asocijacija za raskoš. Dozrijevanje plodova prirode doista stvara raskošne doživljaje, pa se jesen često naziva bogatom i plodnom. Ta ista raskoš može zauzeti istaknutu poziciju u uređenju doma. Pomno odabrani komadi namještaja koji se ističu dizajnom, kvalitetnom izvedbom i osobitošću materijala naglasit će raskoš prostora. Neizostavni elementi u kreiranju ovakvih ugođaja su i dekorativne tkanine u obliku zastora, prekrivača ili obloga sofa, stolaca, taburea i ukrasnih jastučića. Kvalitetne tkanine profinjenih boja s nitima zlatne ili srebrne mogu biti vrlo sofisticiran detalj interijera.

Izražajna paleta jesenskih boja inspiracija je mnogima pri uređenju doma. Ako do sada niste bili sigurni koje boje odabrati, promatrajte transformaciju prirode oko sebe, ona će vam dati odgovore na mnoga pitanja. Primjena toplih i izražajnih boja poput nijansi žute, oker, narančaste, crvene ili smeđe, često je inspirirana jesenskim ugođajem. Ove tople boje stvaraju ugodnu atmosferu, a svojom dominacijom u prostoru nameću potrebu za naglašenim elementima namještaja. Minimalistička uređenja koja karakteriziraju geometrijski oblici i čiste plohe izvrsno će se uklopiti u izražajni kolorit prostora.

I dok neki nastoje otkriti osjećaje koje jesen budi u njima te naći nove ideje za uređenje, preporučujemo i ostalima, koji ne planiraju značajnije zahvate, unijeti dašak jeseni u vlastiti dom. Detalji poput suhog lišća složenog u vlastito umjetničko djelo, fino će ukrasiti zidove boravka, blagovaonice, spavaće ili dječje sobe. Suhi plodovi jeseni s pravom mogu zauzeti istaknutu poziciju na polici, komodi ili stolu. Zdjela voća u kuhinji ili blagovaonici potvrdit će da je jesen pred vratima i pojačati toplu kućnu atmosferu.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr