DOKAZANA VEZA

Pušenje u trudnoći može uzrokovati hiperaktivnost u djece

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.11.2009 18:04
  • Objavljeno 05.11.2009 u 17:42
trudnica puši

trudnica puši

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Pušenje u trudnoći može uzrokovati hiperaktivnost čak i u djece predškolske dobi, zaključak je opsežne britanske studije

Premda su prijašnje studije potvrdile da postoji znatan rizik za dječake školske dobi, sada je prvi put dokazana veza između pušenja u trudnoći i hiperaktivnosti u dječaka i djevojčica već u trećoj godini života, ističu znanstvenici.

Kate E. Pickett sa Sveučilišta u Yorku i suradnici istraživali su povezanost pušenja u trudnoći i problema u ponašanju te poremećaja pozornosti u više od 13.000 trogodišnjih dječaka i djevojčica, u studiji Millennium Cohort.

U okviru istraživanja prikupljen je velik broj podataka o ekonomskom statusu obitelji, stupnju naobrazbe roditelja, etničkom porijeklu, bračnom statusu roditelja, financijskim teškoćama i o tome je li majka pušila, pila i drogirala se.

Ispitanici su morali ocijeniti ponašanje te hiperaktivnost i poremećaj pozornosti, primjerice kako brzo njihovu djetetu popušta pozornost, mogu li djeca svladati napadaj bijesa, jesu li sklona tučnjavi ili zlostavljanju druge djece, svađi s odraslima, krađi, laganju i/ili prijevari.

Premda u većine dječaka (61,6 posto) i djevojčica (71,7 posto) nisu utvrđene štetne posljedice, čak i ako je majka puno pušila u trudnoći, primijećeno je povećanje opasnosti za problematično ponašanje i poremećaj pozornosti ako je majka pušila u trudnoći, zaključak je stručnjaka.

Oni su usto otkrili da pušenje u trudnoći ostavlja različite posljedice na dječake i na djevojčice. Dječaci izloženi dimu cigarete u majčinu trbuhu skloniji su, čini se, problematičnu ponašanju i poremećaju pozornosti, a djevojčice samo problematičnu ponašanju.

Pušenje u trudnoći nosi sa sobom velik rizik i za dječake i za djevojčice, pokazuje istraživanje. 'Ukupno gledano, čini se da je glavni čimbenik pušenje tijekom čitave trudnoće više nego količina popušenih cigareta', rekla je Pickett.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi