MLAĐI IMAJU BOLJE OCJENE

Prvorođena djeca su zaista pametnija

16.08.2010 u 07:34

Bionic
Reading

Redoslijed rođenja zbilja znači razliku kad su u pitanju pamet i osobnost, pokazalo je najnovije istraživanje

Suparništvo među braćom i sestrama uvjetovano je redoslijedom rođenja, a jeste li rođeni prvi, drugi ili treći u obitelji može utjecati na vašu osobnost, ali i na inteligenciju, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Prvorođena djeca obično su pametnija dok mlađa braća i sestre imaju bolje ocjene u školi i prilagodljiviji su. Redoslijedom rođenja bavila su se brojna istraživanja, a rezultati su često bili kontradiktorni.

U ovom istraživanju dr. Tiffany L. Frank je s kolegama proučavala 90 braće i sestara koji se nalaze u srednjoj školi. Ispitanici su pokazali svoje ocjene, ali su trebali i ocijeniti svoju inteligenciju u odnosu na braće i sestre, radne navike i uspjeh u školi.

Dok su prvorođena djeca na testovima inteligencija imala bolje rezultate, mlađa su djeca imale bolje ocjene u školi. Prvorođeni, tvrde stručnjaci, bolje prolaze na testovima inteligencije jer su određenom trenutku svog života bili jedina djeca u obitelji i uživali su za to vrijeme svu pažnju svojih roditelja.

Mlađa braća i sestre imaju bolje ocjene dijelom i zato što im stariji braća i sestre pomažu jer su već svladali to gradivo, a osim toga mlađi osjećaju dodatni pritisak da budu kompetitivni i pokušavaju biti bolji od starijih.

Pokazalo se također da su mlađa braća i sestre otvoreniji, sentimentalniji, skloniji opraštanju i otvoreniji prema novim iskustvima od starije braće i sestara. Prvorođeni su zato u odnosu na njih veći perfekcionisti.