capsule garderoba

Prozračni, udobni i elegantni: Ovo su savršeni ljetni komadi za dame 50+

07.07.2023 u 06:28

Bionic
Reading

Stručnjaci savjetuju zaljubljenicama u modu u zrelijim godinama kako osmisliti ljetnu capsule garderobu od minimalističkih komada koje će nositi iz sezone u sezonu

Kreiranje capsule garderobe može biti zahtjevno, no s obzirom na to da je riječ o kupovini 'vječnih' komada na koje ćete se moći osloniti iz sezone u sezonu, riječ je o zadatku u koji se itekako isplati uložiti vrijeme i novac.

Capsule garderoba podrazumijeva kreiranje okosnice od nekolicine baznih komada, kao što su suknje, haljine, majice i košulje, a koji su vam uvijek na raspolaganju za slaganje pogođenih stajlinga po svojoj mjeri.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; Montaža Neven Bučević

S obzirom na to da dame u zrelijoj dobi ne pate od slijeđenja prolaznih trendova i već dobro znaju koji je njihov stil te u čemu se osjećaju ugodno, a u čemu ne, slaganje ovakve minimalističke garderobe neće biti problem. Posebno uz slijeđenje nekoliko jednostavnih savjeta koje donose modni stručnjaci.

Kako osmisliti capsule garderobu?

  • Izvadite svu odjeću iz svog ormara i pogledajte komad po komad u kakvom je stanju i koliko ste ga puta nosili u prošloj godini. Na temelju toga odlučite isplati li ga se uopće zadržati ili je vrijeme da oslobodite prostor za nešto novo.
  • Nakon pregleda, napravite popis komada koji vam trenutno nedostaju, podijelivši ga na dva dijela: ono što vam uistinu treba i ono što biste željeli imati, a nije neophodno.
  • Odredite proračun za obnovu svog ormara. Na taj način ćete najbolje investirati svoj novac i izbjeći kupovinu suvišnih stvari. Također, možete odlučiti da premašite budžet za određeni iznos, ovisno o ponudi u dućanima.
  • Prije nego što odete u kupovinu, promislite o bojama i tonovima kojima želite obogatiti svoju modnu kolekciju, orijentirajući se i na njihove usklađivanje s komadima koje trenutno posjedujete.
  • Kada kupujete osnovne komade, uložite u kvalitetne tkanine kako bi vam dulje trajale. To su odjevni predmeti koji ne izlaze toliko iz mode, stoga je bolje uložiti malo više nego ih mijenjati svake sezone.

Što kupiti?

Kada je riječ o ljetnoj capsule garderobi primjerenoj zaljubljenicama u modu u zrelijim godinama, okosnica su udobni, prozračni i elegantni komadi koje svakodnevno možete kombinirati na razne načine.

Primjerice, bijela suknja nešto je što ćete moći nositi na svu obuću te sve majice i bluze, a njen srednji kroj i boja laskat će silueti i garantirati elegantnu kombinaciju. Isto je i s bijelim hlačama, a one su omiljene među chic Francuskinjama i savršena opcija za otmjenije ljetne večeri.

Za nešto hladnije dane birajte sakoe od prirodnih materijala te u neutralnim svijetlim tonovima, kao što je boja kamena. Kontrastni crni gumbići i tanke vertikalne pruge nešto su što nikad neće izaći iz mode te ćete u garderobi posjedovati komad koji možete nositi gotovo cijele godine u svim prigodama.

Ako ste raspoloženi za uključivanje trendi komada u svoju capsule garderobu, dobar odabir su kratke lanene hlače s našivenim džepovima jer je riječ o modelu koji je prigodan za dane s najvišim temperaturama, a znatno udobniji od mini suknji i kratkih haljina.

  • +4
Lanene hlače Izvor: Promo fotografije / Autor: Mango promo

Općenito, računajte na to da lanom ne možete pogriješiti jer je riječ o najudobnijem materijalu koji je, uz to, vrlo sofisticiran. Lanene hlačice, suknje, haljine, košulje ili chic duge hlače bit će nesumnjivo pun pogodak!

Kada je riječ o stavljanju udobnosti na prvo mjesto, nikako nemojte preskočiti pamučne majice bez rukava, koje su modni klasik, ali i aktualni vrući trend među modnim ovisnicama. Isto je i s majicama na pruge jer se lako kombiniraju uz sve stajlinge, a iznimno su udobne i lako nosive.

Za kraj, priuštite si bar nekoliko otkačenih komada kojima ćete čitavu garderobu podići na novu razinu. Suknje od tafta ili svile, majice žarkih boja, haljine efektnih kombinacija printova, zlatne cipele i asimetrični krojevi poslužit će kao začin vašoj minimalističkoj garderobi na koju ćete moći računati iz sezone u sezonu.