Odmor nije nikad bio bliže

Provedite dan otkrivajući kulturu Turopolja i prirodu Pokuplja

17.08.2020 u 09:24

Bionic
Reading

Turopolje je kulturno-povijesna mikroregija u Središnjoj Hrvatskoj, južno od glavnog grada Zagreba

U srcu Turopolja razvio se grad Velika Gorica, okružen stoljetnim šumama, rijekama Odrom, Kupom i Savom, jezerima te pitomim Vukomeričkim goricama.

Pokupski kraj uz rijeku Kupu je posebice privlačan zbog ljepote prirode te njene čistoće koja omogućava odvijanje niza aktivnosti od sportskih do gospodarskih.

AKTIVNI ODMOR

Velika Gorica sa svojom velikom mrežom pješačko-biciklističkih staza, kao i cijelo Turopolje od Posavine do Pokupskog, idealan je prostor za biciklizam te rekreativno uživanje obitelji s djecom.

Na prostoru grada, biciklisti mogu uživati u 35 kilometara uređenih biciklističkih staza koje se protežu uz glavne gradske ceste i obilaznice, ali i u smjeru prema glavnom gradu. Osim biciklizma možete uživati i u šetnji devet kilometara dugoj poučnoj stazi Šumarica.

KULTURA I POVIJEST

Posebna su i jedinstvena vrijednost Turopolja drvene kapelice i plemićke kurije, takozvane turopoljske ljepotice. Područje je bogato hrastom, koji je i omogućio čuvenu gradnju sakralnih i drugih objekata od drva, a stari “turski” hrast lužnjak, nedaleko od Velike Gorice, posebno je zaštićeni objekt – spomenik prirode. 11 drvenih crkva i kapele na ovom području predstavljaju najviši domet narodnog graditeljstva barokne arhitekture na području sjeverne Hrvatske, a najpoznatija od njih je kapela sv. Barbare.

O bogatstvu i povijesti ovoga kraja najviše ćete saznati ako posjetite Muzej Turopolja koji se nalazi u zgradi iz 18. st. u samom centru grada Velike Gorice.

Osim drvenih kapela možete i razgledati Stari grad Lukavec – obrambenu utvrdu koja se prvi put spominje 1256. Godine. Legenda kaže kako su se upravo na ovom području održavala suđenja vješticama, a dokaz tomu je i "coprnički" zatvor koji se nalazi u prizemlju kaštela.

Zanima vas arheologija?

U 1 st. prije Krista započelo je rimsko osvajanje Panonije, a bogatstvo rimskih arheoloških lokaliteta nalazi se u cijeloj Hrvatskoj. Jedno takvo nalazište je i nekadašnji rimski grad Andautonia, koju stručnjaci zovu “Rimski Zagreb”. Nalazi se upravo ovdje pored Velike Gorice, gdje je i otvoren Arheološki park u kojem možete razgledati dijelove rimskog grada: rimsku ulicu, gradsko kupalište i dvije zgrade, a pruža se uvid i u rimsku nekropolu.

KAKO SE NEKAD ŽIVJELO

U blizini ušća potoka Kupčine uz Kupu se nalazi veće seosko naselje Donja Kupčina. U selu se već godinama njeguje ljubav za očuvanje kulturne baštine, što potvrđuje i osnivanje vlastitog muzeja na otvorenom (drugom po veličini u Hrvatskoj) Zavičajnog muzeja Donja Kupčina. U prostoru Muzeja se nalazi izrazito zanimljiv sklop seoskih kuća: drvenih prizemnica i čardaka, zajedno sa gospodarskim objektima, te izloženim etnografskim predmetima.

GASTRO PONUDA

Dobra ideja za kratki izlet zasigurno su brojna izletišta i restorani u kojima u mirnoj prirodi, uz fini domaći ručak i brojne aktivnosti za najmlađe možete uživati tokom cijele godine.

Posjetite Ceste sira, proizvodnja sireva na ovim prostorima ima vrlo dugu tradiciju. Danas je ovo područje poznato po različitim vrstama mliječnih prerađevina i sireva, kao što je sir i vrhnje, zatim sirevi proizvedeni na tradicionalan način – svježi, kuhani, dimljeni te sa dodacima raznih začina.

No Zagrebačka regija, osim brojnih mliječih proizvoda, krije i podzemno blago. Izgledom neugledne, ali mirisom i okusom neodoljive podzemne gljive - tartufi jedna su od najskupljih i najcjenjenijih namirnica na svijetu. Svoj poseban status osim specifičnoj aromi duguju i činjenici da ih je gotovo nemoguće komercijalno uzgajati, nego ih upućeni ljudi s obučenim psima moraju pronalaziti i iskopavati. Nadaleko su poznati i cijenjeni istarski tartufi, no i neka područja zagrebačke okolice, a posebno Turopolje, kriju bogatstvo tartufa. Ako ste u prilici, svakako ne propustite probati neku zagrebačku deliciju od tartufa!

IDEALAN SUVENIR

Jeste li znali? Možda su baš Hrvati iz Turopolja dali svijetu modni detalj - kravatu (podgutnicu)?

Ono po čemu je cijeli ovaj kraj poseban je podgutnica – crveni rubac koji su turopoljske djevojke vezivale mladićima pod vratom (gutom) prije odlaska u vojnu službu te se smatra pretečom kravate. Rubac svezan a la Croate (na hrvatski način) prepoznat je na našim vojnicima u 17. stoljeću u Parizu i po Hrvatima nazvan kravata. Ako želite ponijeti uspomenu koja će vas podsjetiti na turopoljski kraj, podgutnica je idealan suvenir!

Pozivamo te da otkriješ Zagrebačku županiju jer odmor nikad nije bio bliže!