LONELY PLANET

Proglašena najbolja mjesta koja treba posjetiti u 2024., a među njima su Hrvatska i - Mostar

25.10.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Lonely Planet je u svojoj novoj turističkoj publikaciji dao popis najboljih mjesta koja vrijedi posjetiti 2024. godine, a među tim poželjnim destinacijama su i Hrvatska te Mostar u susjednoj Bosni i Hercegovini

Lonely Planet, najpoznatiji izdavač turističkih vodiča, preporučio je koje zanimljive države, mjesta i regije treba posjetiti iduće godine, a u tom elitnom društvu našli su se Hrvatska i Mostar (BiH).

Među najpoželjnijih mjestima koja bi vrijedilo turistički posjetiti izdvojene su impresivne destinacije poput Mongolije, krajnjeg sjevera Škotske, američka Philadelphia, Pariz i Kangaroo Island u Australiji.

Nedavno objavljen vodič Lonely Planeta 'Best In Travel 2024.' predstavlja deset najboljih zemalja, regija i gradova koje treba posjetiti sljedeće godine. Dvije nove kategorije - 'vrijednost' i 'održivo' - također su uvedene ove godine da bi se obilježio 50. rođendan Lonely Planeta.

Mongoliji je dodijeljena zlatna medalja jer je idealna za one koji traže 'velike otvorene prostore, avanture i kulturne sadržaje', a za glavni grad te zemlje, Ulaanbaatar, Lonely Planet navodi da 'vrvi zanimljivim ljudima i jedinstvenim atrakcijama'.

U ovom elitnom društvu, među 10 najboljih zemalja našla se i naša Hrvatska kao deveta.

10 najboljih zemalja prema Lonely Planetu:

  1. Mongolija
  2. Indija
  3. Maroko
  4. Čile
  5. Benin
  6. Meksiko
  7. Uzbekistan
  8. Pakistan
  9. Hrvatska
  10. Santa Lucia

Što se tiče najboljih gradova koje treba posjetiti, pobjednik je glavni grad Kenije, Nairobi, jer se, kako obrazlaže Lonely Planet, trudi dokazati da je globalno središte kulture i prepun nezaboravnih iskustava te nudi dinamičan niz restorana i kafića, uz stalnu izmjenu zanimljivih umjetničkih i kulturnih mjesta, a u blizini je istoimeni nacionalni park.

Na popisu 10 najboljih gradova u oštroj konkurenciji svjetski poznatih turističkih destinacija našao se i grad iz susjedstva, Mostar u Bosni i Hercegovini.

10 najboljih gradova prema Lonely Planetu:

  1. Nairobi, Kenija
  2. Pariz, Francuska
  3. Montreal, Kanada
  4. Mostar, Bosna i Hercegovina
  5. Philadelphia, SAD
  6. Manaus, Brazil
  7. Jakarta, Indonezija
  8. Prag, Češka
  9. Izmir, Turska
  10. Kansas City, Missouri (SAD)

Što se tiče rangiranja najboljih regija, Lonely Planet kaže da je Transdinarska biciklistička ruta zapadnog Balkana - 'umjereno teška' staza duga 3364 kilometra, kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Srbiju - zasluženi pobjednik jer 'u središte pozornosti stavlja planinske lance, Jadransko more i ljepotu jezera i rijeka, dajući prioritet održivom otkrivanju UNESCO-vih lokacija, nacionalnih parkova i sela'.

Popis je sljedeći:

10 najboljih regija prema Lonely Planetu:

  1. Transdinarska biciklistička ruta zapadnog Balkana
  2. Otok Kangaroo, Južna Australija
  3. Toskana, Italija
  4. Donegal, Irska
  5. Pais Vasco, Španjolska
  6. Južni Tajland
  7. Obala Swahili, Tanzanija
  8. Montana, SAD
  9. Saalfelden Leogang, Austrija
  10. Krajnji sjever Škotske