200-godišnjA tradicijA

Princeza Charlotte prava je nasljednica Lady Di, a njezin posljednji stajling dio je duge tradicije

18.06.2024 u 14:32

Bionic
Reading

Mornarsko odijelo proslavila je kraljica Viktorija, do razine da je početkom 20. stoljeću bilo najveći modni hit na kontinentu, tradiciju je nastavila princeza Diana, a sada i preslatka Charlotte

Devetogodišnja princeza Charlotte sve je zadivila svojim kraljevskim ponašanjem na balkonu Westminsterske palače. Graciozan stav držala je tijekom cijele svečanosti 'Trooping the Colour', posvećene rođendanu njenog djeda kralja Charlesa, a snažan dojam ostavila je i njena mornarska haljina.

Iza ove stila haljinice, naime, stoji dugačka tradicije, koju je uvelike obilježila i princeza Diana, ali i njen otac princ William.

Sve je krenulo prije skoro 200 godina, kada je kraljica Viktorija (1837.-1901.) tijekom svoje 63-godišnje vladavine uspostavila brojne tradicije koje britanska kraljevska obitelj održava i danas, od ljetnog boravka u Balmoralu (princ Albert je bio taj koji je kupio dvorac u Highlandsu za svoju ženu, 1853.) do podizanja božićnog drvca na početku adventa u Sandringhamu ili Windsoru.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Ali, jedno od najposebnijih nasljeđa tiče se upravo odjeće inspirirane nautikom. Ovaj dizajn toliko joj se svidio da je naručila odijelo kada je njen sin princ Albert Edward imao samo četiri godine (1846.), tijekom plovidbe kraljevskom jahtom Kanalskim otocima smještenima u kanalu La Manche.

'Predivno ga je izradio čovjek koji i inače ovdje na brodu izrađuje odjeću za mornare', napisala je kasnije monarhinja u svom dnevniku.

Princ Albert dijelio je majčino oduševljenje spram ovog komada pa je za njen božićni dar naručio od njemačkog umjetnika Franza Xavera Winterhaltera svoj portret u spomenutoj odori.

  • +6
Princeza Charlotte Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kad je sljedeće godine portret budućeg kralja Edwarda VII. bio izložen u palači St James u Londonu, više od 100 tisuća posjetitelja pohrlilo je kako bi mu se divilo, a mornarsko odijelio postalo je opći hit - od aristokracije do svih društvenih slojeva.

Trend se nastavio tijekom kasnog viktorijanskog razdoblja, sve do edvardijanske ere (1901.-1910.). Početkom 20. stoljeća Vogue je često objavljivao članke posvećene ovoj modi, izdvajajući još 1909. 'ruske bluze i mornarska odijela' kao glavne trendove.

U mornarskom odijelu u dječačkoj dobi prikazani su i Edward VIII. i njegov brat George VI., otac kraljice Elizabete II., a u djetinjstvu je isto nosio i princ Philip.

U mornarsko odijelo zaljubila se i princeza Diana te je u tijekom 1980-ih redovito odijevala svoje sinove, princa Williama i princa Harryja, u ovaj elegantni komad. Dapače, i sama princeza prigrlila je ovaj stil te ga učinila jednim od simbola vlastitog modnog izričaja.

Ovaj stil nakon 90-ih pomalo je pao u zaborav, sve do trenutka kada je maleni princ William osvanuo u Charlesovom naručju u mornarskom kompletu, istom koji je nosio i maleni princ George tri desetljeća kasnije. U njemu smo ranije vidjeli i princa Louisa, ali malenu Charlotte koja je u njemu zablistala i na peošlogidšnjoj paradi 'Trooping the Colour', noseći bijelo-crvenu haljinu koja po svemu nalikuje stilu košulje u koju je princeza Diana nekoć odijevala princa Williama.

Preslatka devetogodišnjakinja tako je na još jedan način zadivila britansku javnost, a osim držanjem i stajlingom, pozornost je privukla i nježnim gestama s majkom. Naime, Kate Middleton je u svom prvom pojavljivanju u javnost koristila svaki trenutak za uživanje u dobrom zdravstvenom stanju te nije skidala osmijeh s lica, a malenu Charlotte u više je navrata mazila po kosi na balkonu Palače.