DOBRA MOTIVACIJA

Prestanite pušiti i zaradite 10.000 kuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.11.2011 14:30
  • Objavljeno 03.11.2011 u 13:00
pušenje cigareta

pušenje cigareta

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je početak javnozdravstvene akcije 'Prestani pušiti i pobijedi' čiji je cilj ukazati na problem pušenja i potaknuti pušače da se riješe te štetne navike te učine nešto iznimno važno za svoje zdravlje

Ovogodišnja akcija organizirana je u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba i tvrtkom Johnson&Johnson. Prijave traju od 4. studenoga do 14. studenoga 2011. godine, a od prijavljenih se očekuje da se četiri tjedna (u razdoblju od 14. studenog do 11. prosinca 2011.) suzdrže od pušenja. Najsretniji natjecatelj bit će nagrađen potrošačkom karticom od 10.000 kuna koju osigurava Johnson&Johnson S.E.d.o.o.

Javnozdravstvena akcija namijenjena je svim osobama starijim od 18 godina koje puše najmanje godinu dana. Prijaviti se može pristupnicom koja će biti objavljena u dnevnim novinama Večernji list (4. studenog) i 24 sata (5. studenog), a bit će dostupna i na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo www.hzjz.hr (od 4. studenog do 14. studenog 2011.) te na portalima www.24sata.hr i www.zdravakrava.hr. Nakon četiri tjedna nepušenja, potencijalni sretni dobitnik pismenom izjavom potvrđuje da se suzdržao od pušenja, a izjavu daje i njegov svjedok, kojeg sudionik navodi kao svjedoka prilikom prijave. Biokemijskim testom se utvrđuje da se dobitnik zaista suzdržao od pušenja te dobiva novčanu nagradu.

'Najveća motivacija za prestanak pušenja su povoljni učinci za zdravlje pa se nakon četiri tjedna nepušenja bivši pušač može pohvaliti boljim funkcioniranjem pluća, manjim brojem otkucaja srca i nižim krvnim tlakom nego u vrijeme pušenja, boljom cirkulacijom, smanjenjem rizika za infarkt miokarda i ostalim. Ovom inicijativom želimo apelirati na pušače da se riješe te štetne navike te na liječnike obiteljske medicine i na ljekarnike da znanjem i savjetima pomognu svojim pacijentima i tako pridonesu prevenciji ostalih bolesti uzrokovanih pušenjem', rekli su na konferenciji prim. mr. sc. Željko Baklaić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te prim. Verica Kralj, dr.med. i voditeljica Službe za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti.

Posljednjih godina broj pušača u Europi je u padu, no Hrvatska je, prema dostupnim podacima, još uvijek pri sredini ljestvice kada je riječ o broju pušača. Prema posljednjoj zdravstvenoj anketi, u Hrvatskoj puši 27,4 posto osoba starijih od 18 godina. Ne čudi stoga što je u Hrvatskoj pušenje na prvom mjestu kao čimbenik rizika za obolijevanje, ispred povišenog krvnog tlaka, alkohola i ostalog. Pušači su podložniji zloćudnim bolestima, krvožilnim bolestima i bolestima dišnog sustava, no udisanje duhanskog dima itekako ugrožava i nepušače. Upravo zato je prestanak pušenja najbolja zdravstvena odluka i za pušača i za njegovu okolinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi