ZDRAVO I FINO

Prepoznatljivi recepti iz zemalja članica EU

01.07.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Povodom obilježavanja prvog rođendana Hrvatske u Europskoj Uniji Ekozona je predstavila neke od prepoznatljivih recepata zemalja članica. Kroz recepte se naglašava važnost korištenja organskih namirnica koje zbog mnogih važnih nutrijenata povoljno utječu na funkcioniranje organizma

Zobena kaša
Italija: Penne sa zelenim umakom

500 g EKOZONA penne tjestenine i 2 žlice EKOZONA maslinovog ulja
4 režnja češnjaka i 2 šalice peršina
⁄4 šalice temeljca od povrća i 1⁄4 žlice soli

Stavite tjesteninu u posoljenu kipuću vodu i kuhajte ih 10 minuta. Usitnite češnjak te ga propirjajte 5 minuta na maslinovom ulju dok ne požuti. Dodajte peršin i temeljac, nakon što prokuha, posolite i umiješajte u spaghette.

Engleska: Zobena kaša

250 ml EKOZONA napitka od zobi
2 žlice EKOZONA rižinog slada
5 žlica EKOZONA zobenih mekinja
1 jabuka i 1 banana

Zagrijte napitak neprestano ga miješajući. Kada zavrije smanjite vatru te dodajte 2 žlice slada. Kad se slad otopi dodajte 5 žlica zobenih mekinja. Nakon što malo omekšaju, oko 2 minute, dodajte jabuku i bananu koju ste prethodno izgnječili vilicom. Kuhajte još minutu-dvije.

Grah s kiselom repom
Hrvatska: Grah s kiselom repom

2 šalice EKOZONA kuhanog graha
1 šalica EKOZONA kiselog kupusa
2 žlice EKOZONA maslinovog ulja
2 žlice usitnjenog peršina te sol i papar po želji

Na maslinovom ulju nekoliko minuta pirjajte kiseli kupus. Dodajte procjeđeni kuhani grah i pirjajte ga poklopljenog na laganoj vatri 10-15 minuta. Sve promiješajte, dodajte sitno narezani peršin te sol i papar.