PROMJENE U TIJELU

Prepoznajte ih na vrijeme: Ovo su rani znakovi koji otkrivaju da ste trudni

05.02.2022 u 18:25

Bionic
Reading

Tijelo na različite načine signalizira da ste u ranoj fazi trudnoće, no treba naglasiti da ponekad izostanu i vrlo jasni pokazatelji, poput jutarnjih mučnina, prestanka menstruacije, odbojnosti prema određenoj hrani, umora ili vrtoglavice

Sumnjate da ste trudni, no nedostaje znakova koji bi to i potvrdili, poput jutarnjih mučnina ili bizarne žudnje za određenom hranom?

Ipak, prije nego što počnete guglati sve znakove, dr. Stacie Jhaveri iz ugledne američke Klinike Cleveland ističe pet uobičajenih ranih pokazatelja koji upućuju na to da je riječ o trudnoći:

  • izostanak menstruacije
  • mučnina i povraćanje
  • osjetljivost i natečenost dojki
  • češće mokrenje
  • osjećaj iscrpljenosti.

Mnogi se često pitaju koliko se rano mogu pokazati znakovi trudnoće.

Općenito, oni započinju nakon uspješne implantacije oplođenog jajašca u maternicu, što se događa otprilike osam do 10 dana nakon ovulacije. Kada se oplođeno jajašce implantira, tada će se u vašem organizmu početi proizvoditi hormoni trudnoće i tada se obično pojavljuju njezini pokazatelji.

Ipak, neki rani znakovi trudnoće mogu nalikovati menstruaciji. Naprimjer, nakon implantacije može se pojaviti tzv. implantacijsko krvarenje, a koje izgleda kao mrlja. Ostali rani znakovi trudnoće, uključujući osjetljivost dojki ili natečene grudi, doista mogu jako sličiti simptomima PMS-a (predmenstrualnog sindroma) i nastaju zbog hormonalnih promjena.

'Hormoni koji se oslobađaju nakon ovulacije, kada vaše tijelo misli da biste mogli biti trudni, vrlo su slični onima koji se izlučuju nakon što zatrudnite', kaže dr. Jhaveri.

Osim toga, postoji nekoliko drugih znakova koji ukazuju na to da ste trudni.

Odbojnost ili žudnja za hranom

Odbojnost ili žudnja za hranom česta je pojava. Te pojave nemaju nikakvu vezu s onim što vaše tijelo zapravo treba u trudnoći, što je vrlo neobično. Neki npr. žude za masnom, drugi za slanom hranom... Nekim trudnicama više se ne sviđa meso, čak ni njegov miris.

Metalan okus u ustima

Metalni okus u ustima prilično je čest, što zbog lijekova, što bolesti, čak i alergija na hranu. Međutim i trudnoća može uzrokovati ovo stanje.

Promjene u vaginalnom iscjetku

Cervikalna sluz (koju izbacite kao dio vaginalnog iscjetka) može postati tanja ili gušća, ovisno o menstrualnom ciklusu. Ove promjene u konzistenciji iscjetka mogu vam pomoći u procjeni plodnosti i statusa trudnoće - vodenast iscjedak javlja se prije ovulacije, nakon nje postaje jači, a onda postaje još jači ako ste trudni te takav i ostaje.

Jhaveri naglašava da je to sasvim normalno i da se ne treba brinuti. 'Mnoge mi pacijentice znaju reći: 'Zašto imam takav iscjedak? Radi li se možda o infekciji? Zabrinuta sam za bebu.' Ali ne brinite se, sasvim je normalno imati pojačan iscjedak', objasnila je liječnica.

Povišena bazalna temperatura

Razina progesterona raste (i, kao rezultat, raste bazalna tjelesna temperatura) nakon ovulacije i u trudnoći. 'Ako ovulirate, temperatura će vam porasti. Ali ako ste trudni, temperatura će vam ostati takva. Stoga ljeti puno više pacijentica misli da su trudne', kaže dr. Jhaveri.

Pojačan refluks

Smatra da je to povezano s promjenama u gastrointestinalnom sustavu. 'Mislim da je refleks više znak prikrivene mučnine i gastrointestinalnog usporavanja. Mnoge trudnice pate zbog zatvora i refluksa, a sve je to zbog hormona', kaže liječnica.

Dodaje i da trudnice trebaju pripaziti na dvije važne pojave - krvarenje i bolove.

'Oko 25 do 40 posto trudnica primijetit će mrlje krvi u ranoj trudnoći, u prvih četiri do šest tjedana. Međutim ako je riječ o obilnijem krvarenju, oprez! To može biti znak pobačaja ili izvanmaternične trudnoće, izuzetno opasnog stanja u kojem se oplođeno jajašce implantira izvan maternice', upozorava. Bol također može biti znak ektopične trudnoće. 'Normalno je imati grčeve, no jaka bol znak je za uzbunu. Dakle ako se jave jaki bolovi koji ometaju svakodnevno funkcioniranje i koji traju dulje od 30 sekundi, obavezno se javite liječniku', rekla je dr. Jhaveri.