što pomaže, a što ne

Prehlađeni ste? Evo što morate jesti i piti kako biste se što brže oporavili

22.01.2023 u 13:38

Bionic
Reading

Tijekom zimskih mjeseci gotovo je nemoguće izbjeći viroze koje haraju u tom periodu, a uvriježeno je to da određene namirnice mogu pomoći u oporavku. No koliko je to doista znanstveno utemeljeno?

Kad smo bolesni, obično se preporučuje izbalansirana prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama te siromašna jednostavnim šećerima i zasićenim mastima u svrhu pojačavanja tjelesnih funkcija.

Dobro je konzumirati namirnice pune vitamina C, E i A te minerala cinka, bakra i selena, kao i pijenje puno tekućine (voda čajevi, juha, sok...)

Kad smo prehlađeni, mnogi se kunu u vruću pileću juhu, čaj s medom, češnjak, citruse... Ako odgovore potražimo na internetu, pronaći ćemo mnoštvo članaka koji tvrde da određene namirnice ili pića za 'jačanje imuniteta' - poput češnjaka, citrusa, brusnica, čili papričica i soka od šipka - doista mogu ublažiti simptome ili ubrzati oporavak od obične prehlade.

No Colleen Tewksbury, docentica znanosti sa Škole za medicinske sestre Sveučilišta Pennsylvaniji, kaže kako nemamo dovoljno pouzdanih informacija o tome koju bismo određenu hranu trebali jesti tijekom virusne infekcije.

Ipak, itekako je bitno kvalitetno se hraniti, rekla je dr. Tewksbury.

KORISNI SAVJETI

Ne izbjegavajte ih, ove vam namirnice mogu pomoći da se osjećate bolje pa im pronađite mjesto na svakodnevnom jelovniku

Pogledaj galeriju

Prehlada - osobito ako utječe na vaš osjet okusa i mirisa - doista može 'ugušiti' apetit, ali naše tijelo i dalje treba kalorije i hranjive tvari za funkcioniranje i borbu protiv infekcije.

'Koristit će vam tad sve namirnice koje će pomoći da se osjećate malo bolje, ali i da također zadovoljite neke svoje prehrambene potrebe tijekom tog vremena', rekla je.

Dr. Tewksbury je predložila okretanje hranjivoj hrani i pićima koja su ujedno 'utješna', poput onih koje ste dobivali kad ste bili bolesni kao dijete, kao npr. tople mamime domaće juhe ili onih koje se u vašem području najčešće koriste u slučaju bolesti.

Juha ima doista umirujući i blagotvoran efekt, ali...

'Juha je obično dobar izbor osobito ako uključuje zdravu ravnotežu hranjivih tvari, uključujući proteine (poput graha ili piletine), ugljikohidrate (riža, rezanci ili krumpir), malo masti (iz mesa), ulje ili mliječne proizvode uz povrće koje će sadržavati dodatne vitamine i minerale', objašnjava ona.

Juha je zasitna, hranjiva je i pomaže u unosu tekućine, dodaje dr. Tewksbury.

Ipak, preme riječima dr. Stephena Rennarda s Medicinskog centra Sveučilišta u Nebraski, postoji vrlo malo podataka iz eksperimentalne znanosti koji potvrđuju da juha zbilja pomaže izliječenju.

Naime, dr. Rennard i njegov tim objavili su 2000. godine studiju koja je istraživala kako pileća juha utječe na tjelesne neutrofile - imunološke stanice koje putuju do mjesta infekcije koja pokreću upalu, pridonoseći simptomima poput upale grla i kašlja. U laboratoriju su istraživači stavili neutrofile u male epruvete i dodali tvar koja ih obično privlači, slično onome što se događa tijekom infekcije. Ali kad su se stanice 'okupale' u pilećoj juhi, nisu migrirale ni približno istom brzinom. Ipak u teoriji, objašnjava dr. Rennard, ovo smanjeno kretanje neutrofila moglo bi dovesti do smanjene upale i manje simptoma. Treba istaknuti i da stanice u laboratorijskoj posudi ne mogu objasniti što se stvarno događa stanicama u tijelu jer razumijevanje kako pileća juha može utjecati na simptome prehlade zahtijeva skupa i dugotrajna klinička ispitivanja, koja nisu nikad provedena, rekao je dr. Rennard.

UKUSNI I HRANJIVI ZALOGAJČIĆI

Dosta je pekare i šuškavih vrećica: Imamo nekoliko ideja za zdravu užinu

Pogledaj galeriju

Ipak, dr. Rennard vjeruje u terapeutsku vrijednost pileće juhe, koja se već stotinama godina preporučuje kao lijek. On smatra da neke dobrobiti pileće juhe mogu proizaći iz emocionalnog, a ne fizičkog iskustva. Ako vam 'netko napravi pileću juhu, pogotovo ako vam se stvarno sviđa njezin okus, osjećat ćete se bolje jer se brinu o vama. I to je neovisno o tome ima li juha ikakvih ljekovitih aktivnosti'.

U studiji je dr. Rennard koristio recept obitelji svoje supruge Barbare, koja je također bila koautorica: zahtijeva cijelo pile pirjano s mrkvom, celerom, pastrnjaka, lukom, repom i slatkim krumpirom, posluženo s matzo kuglicama. Dr. Rennard također je testirao 13 konzerviranih ili instant juha u studiji, uključujući nekoliko vegetarijanskih opcija, a većina je usporila kretanje neutrofila do određenog stupnja.

Nekoliko manjih studija također je sugeriralo da ispijanje juhe ili toplog napitka, čak i samo tople vode, može pomoći u otpuštanju nosne sluzi i olakšati disanje. I naravno, svaka tekućina pomaže, a 'hidratacija olakšava čišćenje sekreta', rekao je dr. Rennard.

Med može pomoći

Višestruka kontrolirana ispitivanja otkrila su i da med može smanjiti učestalost i jačinu noćnog kašlja kod djece, u nekim slučajevima bolje od sirupa protiv kašlja. Manje je istraživanja među odraslima, ali sustavni pregled objavljen 2020. sugerira da bi se dobrobiti meda mogle proširiti i na druge dobne skupine.

Nije jasno kako med pomaže u suzbijanju kašlja, ali istraživači su pretpostavili da tome mogu pridonijeti njegova svojstva oblaganja grla te antimikrobna i protuupalna svojstva.

Ali oprez! Nemojte nikako davati med djeci mlađoj od 12 mjeseci jer može sadržavati bakterije koje mogu uzrokovati ozbiljno stanje koje se zove botulizam dojenčadi. Za djecu stariju od jedne godine Američka pedijatrijska akademija preporučuje pola do jedne žličice meda po potrebi; treba pojesti odmah iz žlice ili umiješati u šalicu vrućeg čaja.

Oprez s alkoholom

Neki se pak kunu u topla pića koja sadržavaju alkohol, poput npr. čaja s rumom ili u SAD-u popularnog vrućeg toddyja, koji tradicionalno uključuje malo viskija i meda u vrućoj vodi. Ali imajte na umu da pijenje alkohola dok uzimate i lijekove za simptome prehlade, kašlja i alergije može biti opasno, pogotovo ako lijekovi uključuju acetaminofen, koji može uzrokovati oštećenje jetre ako se pomiješa s alkoholom, upozorava dr. Tewksbury.

Alkohol također može utjecati na dehidriraciju organizma, i iako nema mnogo istraživanja o ovom pitanju, razumljivo je da pijenje dok ste bolesni može pogoršati stanje. Ali ako želite toddy dok niste jako bolesni i ne uzimate nikakve lijekove koji bi negativno djelovali uz alkohol, dr. Tewksbury kaže da to nije zabranjeno. Samo zapamtite da vam to vjerojatno neće pomoći da brže ozdravite.

Također možete napraviti bezalkoholni toddy koristeći čaj umjesto alkohola uz dodatak meda, limuna, đumbira ili drugih začina.

SEZONA GRIPE

Evo kako nabildati imunitet i lakše se oduprijeti virozama

Pogledaj galeriju

Kontroverze oko mlijeka i sluzi

Mnogi su također uvjereni da kravlje mlijeko povećava proizvodnju sluzi, ali istraživanja koja su se bavila ovime imaju različite rezultate.

Nekoliko australskih studija objavljenih 1990-ih nije pronašlo vezu između pijenja mlijeka i sluzi, uključujući osobe s prehladom. Ipak, u nedavnom ispitivanju na 108 odraslih koji nisu bili prehlađeni, ali koji su patili od kronične prekomjerne proizvodnje sluzi, istraživači su otkrili da su oni koji su šest dana bili na dijeti bez mliječnih proizvoda smanjili izlučivanje sluzi prema vlastitim prijavama.

Malo je dokaza da mliječni proizvodi općenito povećavaju proizvodnju sluzi kod svih. Ali to može varirati od osobe do osobe, pa ako mliječni proizvodi izazivaju osjećaj da se stvara previše sluzi, razumno je izbjegavati takve proizvode kada ste prehlađeni. Inače, mliječni proizvodi jesu prikladan i uravnotežen izvor prehrane pa Akademija za prehranu i dijetetiku preporučuje miješanje smrznutog voća s mlijekom (ili sojinim mlijekom) za hranjiv i zdrav smoothie za djecu kada su bolesna.

U konačnici, prehrana je vrlo osobna, smatra dr. Tewksbury.

Kad se osjećate da vas je prehlada 'pregazila', liječnica predlaže da se zapitate: 'Koje namirnice mi mogu pomoći da se osjećam dobro i tijekom bolesti', a to je za svakoga drugačije.