BLAGDANSKA ČAROLIJA

Prefini recepti za uskrsni ručak chefa Tvrtka Šakote

23.03.2016 u 07:07

Bionic
Reading

Chef Tvrtko Šakota, koji je radio u Makronovi i donedavno bio glavni šef u zagrebačkom restoranu Mundoaka uskoro otvara novi restoran u centru grada, a do tada je s nama podijelio što bi se na njegovu stolu našlo za uskrsni ručak

Klasične delicije za bogatu blagdansku trpezu uvijek uključuju ukusno meso s prilozima i povrćem, a bez tradicionalnih kolača poput makovnjače ili orehnjače gotovo je nezamislivo proslaviti Uskrs. Ako ste se ove godine zaželjeli malo drugačijih recepata, onda će vam se sigurno svidjeti prijedlog uspješnog chefa Tvrtka Šakote – piletina s batatom i tart od bundeve. Recepti su zapravo vrlo jednostavni, sastojci poznati, a uz malo truda i volje, oduševit ćete ukućane ovim finim i zdravim delicijama. Chef Šakota inače je autor velike kuharice ‘Preporuka šefa‘, a nosi i titulu majstora sushija.

Punjeno pile s batatom i orašastim plodovima

Sastojci:
1 pile, oko 2 kg
1 čajna žlica crvene slatke paprike
50 g oraha
50 g lješnjaka
50 g badema
300 g narančastog batata, pečenog u kori i propasiranog
2 trake špeka, narezanog na kockice
200 g starog kruha
1 čajna žlica svježe kadulje
sol, papar

Priprema
Iz pileta izvaditi sve kosti i hrbat tako da ostane samo koža i meso. Posoliti, popapriti i namazati crvenom paprikom. Ostaviti u hladnjaku nekoliko sati. Orahe, lješnjake i bademe lagano tostirati u pećnici na 175°C, 7 do 8 minuta te usitniti nožem.

Kruh namočiti u vrućoj vodi i ocijediti nakon 10-ak minuta. U posudi pomiješati kruh, orahe, slaninu, lješnjake, bademe i kadulju, posoliti i popapriti. Nadjenuti pile, povezati ga špagom i peći na 185°C oko 90 minuta. Pustiti da odstoji 10-ak minuta pa narezati na ploške.

Tart s bundevom

160 g integralnog brašna
70 g šećera u prahu
80 g hladnog maslaca
1 jaje
½ žličice soli
korica limuna i naranče

- sve sastojke ubaciti u mikser i kratko povezati, ohladiti tijesto
- valjati i peći blind u kalupu za tart

400 g kockica bundeve (pečene i smiksane u pire)
300 g slatkog vrhnja
80 g tostiranih bijelih badema
50 g muscovado
1/8 žličice soli
1 g sjemenki kardamoma
7 g štapića cimeta (ceylon
4 g listića crnog čaja (english breakfast
0,5 g zrna crnog papra
5 g muškatnog oraščića
4 žumanjka
4 listića želatine

- infuzirati badem i začine u mlijeku i vrhnju, staviti na stranu par sati
- ocijediti, uzavreti sa šećerom, soli, pireom bundeve i žumanjcima, kratko uskuhati (do 80*C), umiješati pripremljenu želatinu i izliti na tijesto da se stvrdne

Nadjev:
200 g kockica bundeve
2 g ras el hanouta
100 ml soka naranče