ZAGREB WINE GOURMET WEEKEND

Predstavljena WOW nagrada za najbolja vina po odabiru žena

11.04.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Kao dio Warm up programa ovogodišnjeg Zagreb Wine Gourmet Weekenda, u ugodnoj atmosferi vinoteke 'Jabuke i ruže' predstavljena je lista vina koja će konkurirati za najbolja u 2012. godini po izboru udruge Women on Wine (Žene i vino) za ovogodišnju nagradu za WOW vino koja će se održati na Zagreb Wine Gourmet Weekendu

U sklopu ZWGW warm up događanja danas će uslijediti dva wine partyja u klubu Maraschino i Wine baru Mojo, a u petak će svi zainteresirani moći ispitati mogućnosti sljubljivanja vrhunske čokolade s Aura rakijama u Claire's Chocolaterie ili se upoznati s vinima obitelji Nuić u restoranu Trilogija. U subotu nakon tržnice u vinoteci Bornstein moći ćete uživati uz pjenušce Tenuta S. Anna. Idućeg tjedna, uoči Zagreb Wine Gourmet Weekenda očekuje se još mnogo vrlo zanimljivih eno-gastro događanja, nakon čega će sve kulminirati u prostoru Gliptoteke HAZU i Centra Kaptol na još jednom ZWGW-u.

Nagrada WOW će se drugi put dodjeliti u okviru ZWGW-a, i to u četiri kategorije: bijelo, crveno, ružičasto i desertno vino. Samo najbolja vina, po jedno iz svake kategorije, prema glasovima članica i simpatizerki udruge ulaze u konkurenciju za nagradu WOW Grad Prix vino.

Ove godine to su Kozlović Santa Lucia iz 2008. u kategoriji bijelih, Korak Crni pinot, berba 2009, najbolje je među crvenim, a Roxanich rose iz 2008. među ružičastim vinima. Kao najbolje desertno vino u 2012. godini odabran je Krautaker Izborna berba bobica, zelenac Kutjevo 2009. O pobjedniku će, 20. travnja u Gliptoteci u okviru Zagreb Wine Gourmet Weekenda, odlučivati tročlani žiri sastavljen od članica udruge, koji čine Maja Heruc, Loreena Meda i Nina Levičnik. Nagrađeni vinar za nagradu će dobiti putovanje u odabranu vinsku regiju u organizaciji Centra Kaptol i udruge WOW.

'Kada smo osnovale udrugu 'Žene i vino', mnogi nas nisu shvaćali ozbiljno u tom tipično muškom svijetu. S vremenom se to promijenilo, jer mi ne dolazimo iz pozicije da sve znamo o vinima, već želimo učiti i usavršavati se. Kako ne bi bilo zabune, nismo odabrale najbolje žensko vino, nego najbolje vino po ženskom izboru', rekla je Sanja Muzaferija, predsjednica udruge WOW.

Članice udruge redom su ljubiteljice vina, njegove dobre poznavateljice te sommelierke, pa je odlučeno da će ulogu selektorice svake godine preuzeti druga uvažena članica i stručnjakinja. Za predselekcijsku listu ove godine zaslužna je ugledna sommelierka Alena Bročilović, a na nju je uvršteno po deset bijelih i crvenih te po pet ružičastih desertnih vina.