U DOMU HDLU

Poznati brend namještaja Prostoria obilježava desetu godišnjicu djelovanja prigodnom izložbom

22.09.2021 u 10:40

Bionic
Reading

Izložbom 'Prostoria 10', koja se otvara 25. rujna u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), međunarodni brend namještaja Prostoria obilježit će desetu godišnjicu djelovanja

Ispred Meštrovićevog paviljona za vrijeme trajanja izložbe postavit će se, kao dodatni izložbeni program, privremena prostorna instalacija 'Prostoria Net' koju dizajnira Numen/ForUse.

'Otvorenost za razvoj i promjene, upornost i istraživački duh, vođen stvaranjem novih vrijednosti, kontinuiran je proces u Prostoriji, koji je sazrio u njezino naslijeđe. Ova će izložba predstaviti od čega je ona sazdana, a posjetitelji će imati priliku doživjeti sam brend mnogo dublje', ističu iz HDLU.

Kako se podsjeća u najavi, Prostoria se unatrag deset godina razvila od jedne hale za ojastučeni namještaj u Zagorju u industrijski centar za proizvodnju svih elemenata namještaja koji s jednog mjesta odlazi u javne i rezidencijalne interijere u čitavom svijetu.

Kao posebnost izdvaja se što se u toj tvrtci puno važnosti pridaje samoj autentičnosti i kvaliteti proizvoda, pa u segment istraživanja i razvoja te dizajn ulaže 10 posto svojeg godišnjeg budžeta

'Važno je izdvojiti da je u regionalnom povijesno-geografskom kontekstu, Prostoria nastala bez predvodnika u industriji, da bi s vremenom sama to utjelovila. Izrasla je na ruševinama nekada brojne hrvatske industrijske proizvodnje namještaja, poražene u tranziciji iz društvenog vlasništva Jugoslavije u kapitalizam zasnovan na tržišnom natjecanju', ističe se.

Na izložbi će se prvi puta predstaviti i fotografski projekt 'Revisting Architecture' kojim Prostoria istražuje korijene svojeg dizajna u nasljeđu modernističke zagrebačke arhitekture – koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinki, Kockici, Poglavarstvu Grada Zagreba i Pučkom učilištu Zagreb.

salone del mobile

Ovi vas komadi namještaja ne mogu ostaviti ravnodušnima: Pogledajte novitete s prestižnog Milanskog sajma namještaja

Pogledaj galeriju

'Naime, malo gdje u svijetu postoji tako čvrsto ukorijenjena tradicija modernističke arhitekture kao što je to slučaj u Zagrebu. Radi se o nasljeđu koje je temelj i inspiracija jeziku dizajna proizvoda u Prostoriji', objašnjava se.

'Kao odraz funkcionalnog minimalizma, Prostorijini proizvodi duboko su definirali suvremenu hrvatsku kulturu življenja. Ona je postala nezaobilazna inspiracija za uređenje privatnih i javnih interijera, a ujedno i rijedak poslovni lider u Hrvatskoj  okrenut dizajnu', ističe se u najavi.

Namještaj iz Prostorije danas je dostupan u preko 60 zemalja i 1000 prodajnih mjesta diljem svijeta.

Izložba ostaje otvorena do 8. listopada, a ulaz je besplatan.