BLAGDANSKI KOLAČI

Poznate slastičarnice otkrivaju tajne recepte

  • Autor: M. Cindrić
  • Zadnja izmjena 22.12.2011 08:59
  • Objavljeno 22.12.2011 u 08:00
Kolači božić

Kolači božić

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Božić je mnogima najdraži blagdan u godini jer se obitelj okuplja u toplom domu, a slastice su jedan od mnogobrojnih nezaobilaznih užitaka. Ako se još niste odlučili koje kolačiće ispeći i uljepšati blagdane, evo nekoliko ideja poznatih slastičarnica koje su odabrale provjerene recepte

Slastičarnica Cake Land kod Maksimira preporuča čokoladni kolač koji se topi u ustima i dobrodošla je slastica u hladnim danima. Probajte ispeći browniese po njihovom receptu i zasladiti se na Božić.

Sastojci:
3 čaše čvrstog jogurta
3 čaše brašne
2 žličice soda bikarbone
1 čaša ulja
5 žlica kakaa

Umijesiti sve zajedno pa ispeći tijesto u većem protvanu, veličine onog koji se dobije uz pećnicu. Pečeno tijesto preliti čokoladnim preljevom.

Čokoladni preljev:
10 dg čokolade
10 jušnih žlica mlijeka
5 žlica šećera
125 grama maslaca

Kolač prije posluživanja ostaviti da odstoji preko noći.

Ako ste ljubitelji badema, onda će vas oduševiti preporuka Slastica Amélie. Poznata slastičarna u Vlaškoj ulici ima puno poklonika, a ako vam se svidi ideja ovog blagdanskog kolača, posjetite ih i isprobajte ostale slastice.

Hrskavi kolačići s bademima

150 g maslaca
250 g šećera
100 g meda
400 g listića badema

Priprema

U posudi otopiti maslac, te dodati med i šećer. Sve zajedno kuhati cca. 4 min. te u vruću smjesu dodati listiće badema. Smjesa više ne smije kuhati, ali treba ostati na toplom, samo treba paziti da smjesa ne zagori.

Slastičarna Amelie

Slastičarna Amelie

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Čokoladni kolači za svaku su prigodu
Iz još vruće smjese pomoću dvije male žličice formirati kolačiće s dovoljno razmaka na papiru za pečenje.

Kolačiće peći u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 °C oko 5 minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju. Kada su kolačići gotovi, pričekajte 2-3 minute te rukom oblikujte iste u željeni oblik, pritom pazite na još vruću smjesu.

Ostavite kolačiće da se dobro ohlade te uživajte u čarobnom okusu.

Novinarka Mladenka Šarić
napravila je veliki preokret u svome životu i nakon dugogodišnjeg staža okrenula se pečenju kolača. Mladenka kaže da su pandoletti s bademima i brusnicama uvijek na Božić sastavni dio njezine trpeze, pa ga preporuča i čitateljima tportala.

Sastojci:

300 g brašna glatkog

2 jaja
200 g šećera
vanilin šećer
limunova ili narančina korica
100 g badema
50 g suhih brusnica
pola praška za pecivo

Priprema:
Jaja se pjenasto tuku sa šećerom, dodaju se korice voća, brusnice i bademi, promiješa, pa uspe brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve se dobro izmiješa i dobro izmijesi rukama dok se tijesto ne počne odljepljivati od ruku. Oblikuju se kobasice i peku dvadesetak minuta na 160 stupnjeva. Kobasice malo ohladiti i narezati na tanke fetice, posložiti ponovno u lim i sušiti na temperaturi od 120 stupnjeva dvadesetak minuta. Ohladiti i spremiti u kutiju za kekse. Mladenka kaže da može i bez sušenja u pećnici, a tada ostaju mekši.

Nešto drukčiji od klasičnih su vege recepti. Prijatelji životinja odabrali su 13 recepata koji ne uključuju meso, a među njima su i ideje za kolače. Oni će u četvrtak, 22. prosinca, u podne u Varšavskoj ulici dijeliti brošure s receptima.

Poljupci od oraha

Sastojci:
2 šalice polubijeloga brašna (tip 850)
2 šalice mljevenih oraha
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
1 šalica ulja
1 šalica sojinoga mlijeka
1 šalica sirupa od agave
za glazuru - 200 g čokolade za kuhanje
100 g biljnog margarina
malo sojinoga mlijeka

Priprema: Pomiješati suhe, pa tekuće sastojke, a zatim sve zajedno. Tijesto ne smije biti tekuće, već se trebaju žlicom stavljati komadi veličine oraha na margarinom premazan lim. Ako je smjesa pretvrda, treba dodati malo mlijeka, a ako je tekuća, onda dodati još malo brašna. Peći na 180 °C 10 do 15 minuta. Kad su poljupci pečeni, mogu se s jedne strane umočiti u glazuru od čokolade. Za glazuru sve sastojke zagrijati, da se čokolada otopi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi