TAMNA STRANA LJUBAVI

Poznajemo li doista osobu s kojom smo u braku?

12.04.2013 u 10:20

Bionic
Reading

Strah koji proganja mnoge bračne parove precizno secira novi roman Gillian Flynn. Brak, zaključuje, doista može biti ubojica

Novi triler američke autorice Gillian Flynn, čije će hrvatsko izdanje ovog ljeta objaviti Fraktura, prati priču Nicka i Amy Dunne, hipsterskog para iz New Yorka koji se zbog ekonomske krize vraćaju u svoj rodni grad na američkom Srednjem Zapadu.

I dok Flynn vješto ljušti psihološke slojeve svojih likova, čitatelj je suočen s bolnom realnošću odnosa i braka koji utječu na sve, a ne samo na Nicka i Amy Dunne. Kako zadržati iskru ljubavi kad izblijedi sjaj medenog mjeseca i koliko dobro možemo poznavati osobu s kojom smo u braku? Poznajemo li osobu s kojom svake noći liježemo, onu ili onog koja bi trebao biti naša srodna duša?

Amy u romanu kaže: 'Ja sam trebala voljeti Nicka unatoč svim njegovim nedostacima. A Nick me trebao voljeti unatoč mojim hirovima. No, jasno, nitko od nas to nije radio. Ljubav bi trebala zahtijevati da oba partnera daju najbolje od sebe i to stalno.'

U međuvremenu, Nick traži odgovor na pitanje koje je najčešće postavljao tijekom petogodišnjeg braka. 'O čemu misliš, Amy? Kako se osjećaš? Tko si ti? Što smo napravili jedno drugom? Što ćemo dalje?'

Roman Gillian Flynn postao je književna senzacija koja se prodala u više od dva milijuna primjeraka diljem svijeta. Mnoge su žene otkrile u knjizi bolno precizan turoban portret braka. 'Pročitajte Gone Girl - i ostanite sami', pisalo je u jednoj recenziji. Čitateljice koje su u braku mogle su se, istodobno, uvjeriti da bez obzira koliko im vlastiti brak može biti težak, da je ipak ponešto bolji od toksičnog braka para Dunne i njihova odnosa uronjenog u bijes, ljutnju, ubojiti inat.

Među slavnim obožavateljima je i holivudska glumica Reese Witherspoon, koja je kupila filmska prava za 'Gone Girl'. Izvori kažu da se zvijezda filma 'Plavuša s Harvarda' neće pojaviti u filmu nego će ekranizaciju romana producirati. 'Gone Girl' je više od tri mjeseca na vrhu liste bestselera New York Timesa i procjenjuje se da će nadmašiti uspjeh 'Pedeset nijansi sivog'.

No to je mjesto gdje sličnost između ovih dviju knjiga završava. Dok su 'Pedeset nijansi' nespretna fantazija poput hostije tankih likova, roman 'Gone Girl' inteligentan je triler s likovima koji su toliko stvarni da ćete pomisliti da ih poznajete.

Flynn je bivša televizijska i filmska kritičarka koji je prije tri godine izgubila posao u časopisu Entertainment Weekly pa se posvetila pisanju romana. Iako par Dunne prolazi kroz bračnu pustoš, Flynn je sretno udana za odvjetnika Bretta Nolana kojem se posvetom zahvaljuje u svojim romanima.

U nedavnom intervjuu 42-godišnja autorica izjavila je da se htjela pozabaviti temom braka koja ima beskrajan potencijal. 'U najboljem slučaju brak za neku osobu može biti najbolja stvar na svijetu, a u najgorem slučaju doista može uništiti osobu', izjavila je. 'U braku pokušavate prikazati samog sebe u najljepšem svjetlu, a istodobno osoba koja se za vas udala mora voljeti svaku vašu bradavicu i ožiljak. No vaš partner nikada neće doista vidjeti sve te bradavice dok se ne pristanete opustiti u braku.'

Flynn precizno secira uloge muškaraca i žene koje igraju u paru i nemogućnost da dvije osobe doista budu sretne. 'Prijatelji će vidjeti većinu vaših nedostataka. Supružnici vide svaki grozan detalj', kaže Amy.

'Gone Girl' počinje sa vedrim i sunčanim danom u Missouriju; tog jutra slave petu godišnjicu braka. Amy priprema palačinke za doručak, a njezin muž ulazi u kuhinju. 'Pa, zdravo, zgodni frajeru', kaže mu.

Nick se u tom trenutku prisjeća osjećaja straha u grlu, ostavljajući čitatelje u saznanju da ovo nije sretan brak. Odlazi iz kuće na posao u bar koji su on i njegova sestra blizanka kupili Amyinim novcem. Nedugo zatim, susjed telefonira kako bi javio da su vrata njihove vikendice širom otvorena. Unutra je krv i razbijeno staklo, ali ne i Amy. Ona je nestala.

U knjizi se Amy i Nick izravno obraćaju čitatelju. Oboje su dobili priliku da ispričaju svoju stranu, a čitatelji moraju voziti kroz njihove proturječne priče i shvaćati tko od njih dvoje govori istinu. No ako lažu jedno drugome, onda lažu i nama. Na neki način, brak je treći lik u knjizi koji čini jezgru trule jabuke.

Nick i Amy igraju igre od samog početka. Upoznaju se na jednoj zabavi u Brooklynu. Kako bi impresionirala svog novog dečka, Amy želi biti 'super djevojka' – igra ulogu poznatu mnogim mladim ženama. Ona je kul cura koja igra videoigrice, pije jeftino pivo, voli seks, jede junk food i pritom nekako uspijeva ostati vitka. Amy čini se i prezire muškarce koji su papučari i obavljaju bezbrojne male žrtve za svoje zahtjevne žene.

Roman razotkriva male okrutnosti koje se svakodnevno događaju u dugim vezama, otete sitne pobjede, dvostruke moralne standarde, emocionalne igre moći koje mogu otvrdnuti i nagristi ljubav. Ovo je opaka igra muža i žene koji shvaćaju da zapravo jedno drugo ne poznaju. Znamo da iza zatvorenih vrata nitko ne zna što se događa u tuđim vezama, ali koliko točno možemo opisati krajolik vlastite veze?

Na bojnom polju ljubavi parovi pristaju na kompromise i osvećuju se topovskim kuglama ostavljajući rupe u svojim srcima.

'Gone Girl' je roman koji dokazuje jednu stvar: brak može biti pravi ubojica, zaključuje kritičarka Daily Maila.