ONLINE SVIJET

Povećaj svoju sigurnost na Facebooku

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 24.01.2011 08:31
  • Objavljeno 24.01.2011 u 08:31
internet ruke

internet ruke

Izvor: Corbis / Autor: CJ Burton/Corbis

Iako je Facebook, uz mobitele, postao jedno od najvažnijih sredstava komunikacije među tinejdžerima, nije rijetkost da se ondje događaju različite neugodnosti pa čak i opasnosti po život

Stoga, uz uživanje i zezanciju treba obratiti pozornost na neke stvari i povećati svoju sigurnost. Naime, mreža je postala pravi mamac za raznorazne napasnike, čudake i pedofile koji samo pogledom na tvoj Facebook profil mogu saznati mnogo toga pa čak te i uhoditi ako ih nešto privuče. Stoga slijedi ove male savjete za sigurnost i zaštiti se.

Ne stavljaj osobne podatke

Mnogi kažu da je najbolje čak izbrisati i godinu rođenja te ostaviti tek dan i mjesec rođenja. Naime, preko punog datuma rođenja može se doći do JMBG-a i OIB-a koji se tada može koristiti za različite prijevare. No svakako nemoj stavljati svoj broj telefona, mobitela ili adresu stanovanja. Iako možda misliš da tvoje podatke vide samo tvoji Facebook prijatelji, mnogi od nas i ne znaju kakve su im postavke i tko može doći u posjed ovakvih podataka. Možda zvuči kao znanstvena fantastika, ali krađa identiteta postala je prava pošast zbog intereneta i također zbog njega lakša nego ikada.

Oprezno s fotografijama

Nisu rijetki slučajevi da poslodavac provjerava moguće zaposlenike na Facebooku. Također, i nastavnici tako provjeravaju svoje učenike. Stoga pazi kakve fotografije stavljaš. Želiš li se možda pohvaliti prošlim vikendom i neslavnim ponašanjem, razmisli prije nego staviš forografiju koja će tome svjedočiti.

Zanimljiv je i slučaj jedne američke obitelji čija je fotka osvanula na jednom plakatu u Europi. Dakle, radi se o javnoj stranici i sve što ondje staviš može otići u javnu upotrebu bez da te itko treba pitati za dopuštenje.

Ništa nije privatno

Tako je, na Facebooku ništa nije sto posto privatno. Ako misliš da će neku tvoju objavu na zidu vidjeti samo prijatelj kojem je namijenjena – varaš se. Ona može biti dostupna svima samo jednom pretragom na Googleu. Također, već smo nebrojeno puta u Teenu imali vijesti o tome kako je neki/a tinejdžer/ica želio/ljela imati rođendanski tulum samo za prijatelje, međutim kada je to objavio/la na Facebooku došlo je na stotinu nepozvanih pa je čak i policija morala intervenirati.

Dakle, objavljuj samo općenite stvari, za osobnije, privatnije teme ipak ostavi telefonski razgovor ili, još bolje, razgovor u četiri oka.

Ne prihvaćaj sve zahtjeve za prijateljstvima

Iako je nekima fora imati na stotine ili čak tisuće prijatelja, znaj da je prava vrijednost prijateljstva u kvaliteti, a ne kvantiteti. Prihvati zahtjeve samo onih ljude koje poznaš. Sjeti se – iza fotke nekog slatkog tipa koji ti želi biti frend možda se krije neki stari perverznjak! Čim nekoga prihvatiš za prijatelja, otkrivaš mu mnogo toga o sebi i postaješ laki plijen za razne manijake. Dakako, nisu svi manijaci, ali bolje je biti siguran nego kasnije žaliti.

Budi pristojan/na prema drugima

Ne objavljuj ništa neugdno o drugim ljudima. Isto kao što bi tebi bilo neugodno čitati nešto loše o sebi, isto je i s drugim ljudima. Tinejdžeri, nažalost, često koriste Facebook kao arenu za iživljavanje nad drugim tinejdžerima, tinejdžerima koji su drugačiji ili koji su im se možda zamjerili u školi pa im se ovako osvećuju. Ipak, koliko god ljut/a bio/la, sjeti se da je sve to samo prolazno i da rat, kada se jednom započne, može potrajati dugu, dugo te je prepun podmetanja i laži, a to sigurno ne želiš, posebno na ovakvoj jednoj javnoj mreži.

Ne ostavljaj otvorenom svoju Facebook stranicu

Ovo posebno vrijedi za računala u školi i drugim javnim mjestima, ali također i kod kuće, posebice ako imaš zločestu/og sestru/brata koji ti voli napakostiti. Također, čuvaj svoju lozinku i ostale pristupne podatke. Ako ih netko sazna ili ostavi kakvu gadnu poruku preko tvog profila, teško ćeš se riješiti nanesene ljage sa svog imena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi